Mylene van Noort on Mon, 24 May 2004 15:51:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Een nieuwe vorm van copyright: Creative Commons NL


PERSBERICHT

LAUNCH CREATIVE COMMONS NEDERLAND
een nieuwe vorm van copyright

U bent van harte uitgenodigd voor de launch van de Nederlandse versie van de Creative Commons licenties. Lawrence Lessig, voorzitter van de Creative Commons en hoogleraar informatierecht aan Stanford University, zal hierbij aanwezig zijn. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op 18 juni in het TPG-gebouw (naast het Centraal Station) in Amsterdam, van 14.00 tot 15.40 uur. 

Op grond van de Auteurswet verkrijgt iedere auteur een exclusief recht op de verveelvoudiging of openbaarmaking van zijn werken. Maar auteursrecht hoeft niet te betekenen dat het werk achter slot en grendel verdwijnt. Veel auteurs willen niets liever dan dat hun werken gratis of zo ruim mogelijk worden verspreid. Met de Nederlandse vertaling van de Creative Commons licenties kunnen kunstenaars en wetenschappers de nuances aanbrengen in het traditionele copyright die recht doen aan een hedendaagse wijze van creatie. De vertaling is een initiatief van DISC (Domein voor Innovatieve Software en Content) in samenwerking met het Instituut voor Informatierecht (IViR).

De Creative Commons is een Amerikaans initiatief om de distributie en het gebruik van auteursrechtelijk beschermde literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk via het internet zoveel mogelijk te stimuleren zonder dat inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Waar het traditionele auteursrecht uitgaat van het voorbehouden van alle rechten ('all rights reserved'), bieden de CC-licenties makers de middelen om potentiële gebruikers aan te moedigen (door bijv. de licentie 'some rights reserved' toe te voegen). Via een eenvoudige webapplicatie kunnen makers in enkele stappen één van de CC-licenties aan hun werk toevoegen. Ruim 1,5 miljoen werken zijn sinds de oprichting van de Creative Commons in 2002 op deze manier gelicenseerd. 

De opkomst van nieuwe technologieën hebben een fundamentele verandering teweeg gebracht in de creatie en distributie van inhoud. Iedereen kan aanbieder zijn en een eigen distributiekanaal openen. De wijze waarop de uitgeverswereld omgaat met Intellectuele Eigendomsrechten loopt achter bij deze ontwikkelingen. Nieuwe aanbieders willen op een flexibeler manier omgaan met hun rechten. Geïnspireerd door de General Public License (GNU GPL) van de Free Software Foundation, waarin het collectieve proces belangrijker wordt geacht dan privaat gewin, is met de Creative Commons een model voor open content gecreëerd. De Creative Commons doen recht aan de behoefte om gezamenlijk aan creaties te bouwen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de vitaliteit en continuïteit van het publiek domein.

Het initiatief tot de vertaling van de licenties is tot stand gekomen in het kader van DISC (een samenwerking van Waag Society en Nederland Kennisland: www.disc.nl ). Dit is een online vraagbaak voor maatschappelijke en culturele organisaties die met open source en open content aan de slag willen en op zoek zijn naar expertise en praktijkvoorbeelden.

Vanaf 18 juni is de Nederlandse versie van de Creative Commons licenties verkrijgbaar via: http://creativecommons.org/license

Voorafgaand aan de opening vindt van 13.30 uur tot 14.00 uur een persconferentie plaats. 
Indien u bij de persbijeenkomst wilt zijn, of een interview wilt afnemen, verzoek ik u vriendelijk dat per e-mail te laten weten. 

PROGRAMMA 18 JUNI 2004 
14.00 uur       Introductie DISC en Creative Commons NL 
14.10 uur       Lawrence Lessig; Creative Commons: a Social Dimension of Creativity 
14.40 uur       Opening NL versie CC-licenties 
14.55 uur       Paneldiscussie onder leiding van Frans Nauta (Secretaris innovatieplatform) met Bernt Hugenholtz (IViR) 
                Marleen Stikker (Waag Society), André Beemsterboer (Directeur Stichting Leenrecht en Stichting Reprorecht), en anderen. 
15.40 uur       Afsluiting 
_______________________________________________________________________________________________ 
Voor nadere informatie en interviews kunt u contact op nemen met Mylène van Noort, via telefoon 020 557 9898, fax 020 - 557 9880 of email info@disc.nl 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).