Gridforum.nl Nieuwsbrief on Tue, 16 Aug 2005 18:49:52 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Gridforum Nederland Nieuwsbrief Nummer juli 2005 (Modified by Geert Lovink) [u]


---------------------------------------------------<<
 Gridforum Nederland Nieuwsbrief Nummer  juli 2005

Voor een html-versie van de Nieuwsbrief, inclusief zoekfunctie en archief van oude exemplaren, ga naar: http://gridforum.nl/contentsnieuwsbrief200507.html
---------------------------------------------------<<


-------------------------------------
Activiteiten
-------------------------------------

Gridforum.nl nodigt uit om contributies lidmaatschap 2005 te betalen

Als het goed is, hebben alle leden van de Vereniging Gridforum Nederland onlangs een factuur in de bus gekregen om hun contributie voor het lidmaatschap van 2005 te betalen. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u deze rekening zo snel mogelijk kunt betalen. U bent nog geen lid van de Vereniging Gridforum Nederland maar u wil het graag worden? Dat kan! Zowel bedrijven als individuele leden zijn welkom. U kunt zich inschrijven via onze web site of u kunt zich aanmelden via http://gridforum.nl:8080/gridforum/vmp/articles/ contentsorganisation.html
+++http://gridforum.nl


Gridforum Nieuwsbrief open voor bedrijfsnieuws en vacatures

Als uw bedrijf of organisatie nieuws heeft voor de nieuwsbrief of vacatures rond Gridtechnologie wil aankondigen en verspreiden onder de doelgroep, kunt u voor opname van uw berichten of vacatures contact opnemen met de redactie. Dit is een service voor leden van Gridforum.nl. Dus wellicht een reden om lidmaatschap voor uw organisatie aan te vragen.
+++mailto:redactie@gridforum.nl


Serie Masterclasses wordt voortgezet

Op 11 juli jongstleden was de Masterclass van Frank Siebenlist over Globus security architecture. Vanzelfsprekend zal het Gridforum de gewaardeerde serie tutorials en Masterclasses voortzetten. Door het uitgebreide netwerk van bestuurslid Cees de Laat kan de vereniging steeds opnieuw pioniers in de Gridwereld aan het woord laten. Zo zal op 15 september 2005 William E. Allcock van het Argonne National Laboratory een masterclass over data transport geven. Meer informatie over deze masterclass volgt in de nieuwsbrief van augustus. Suggesties voor verdere Masterclasses kunt u ook aan Cees de Laat sturen.
+++mailto:delaat@science.uva.nl


Oktober 2005: Gridforum.nl Bedrijvendag

Net als in 2004 zal de Vereniging Gridforum Nederland in het najaar een bedrijvendag organiseren. Bedrijven die hierbij betrokken willen zijn, nodigen wij uit contact op te nemen met Ron Tolido, die vanuit het bestuur aanspreekpunt is voor dit project. Op dit moment wordt onderzocht of we ter gelegenheid van de Bedrijvendag, ook een klein onderzoek kunnen doen onder bedrijven over hun gebruik van Gridtechnologie. De resultaten kunnen tijdens de Bedrijvendag dit najaar gepresenteerd worden. Vragen over dit onderzoek graag aan Professor Piet Ribbers. .
+++mailto:ron.tolido@capgemini.com


10 november: E-Nederland congres met eerste versie van Gridtechnologie voor Managers

De Vereniging Gridforum Nederland plant een publicatie om Gridtechnologie uit te leggen aan leken uit het bedrijfsleven, non-profitinstellingen en de beleidssector. Een eerste versie, Gridtechnologie voor Managers, zal o.a. door het ECP gepresenteerd worden tijdens het E-Nederland congres op 10 november. Deze publicatie is onderdeel van het streven om Gridtechnologie meer bekend te maken bij bedrijven en beleidsmakers. Contactpersoon is Arie van Bellen.
+++http://www.enederlandcongres.nl


Gridforum Nederland werkt aan praktische who-is-who gids

De Vereniging Gridforum Nederland gaat een gids uitgeven met daarin vooral praktische informatie zoals opleidingen, onderzoeksscholen, bedrijven, internationale organisaties, inclusief een adreslijst van leden en andere betrokkenen. U krijgt van ons nog een verzoek om relevante informatie voor publicatie in te sturen, maar suggesties zijn welkom bij voorzitster Monique van Dusseldorp.
+++mailto:voorzitter@gridforum.nl


Vereniging Gridforum Nederland lanceert scriptieprijs

De Vereniging Gridforum Nederland gaat een scriptieprijs instellen voor de beste scriptie over Gridtechnologie. De prijs zal bestaan uit het vergoeden van de kosten van een reis naar een van de internationale Gridbijeenkomsten. Deadline voor het indienen van de scriptie is vastgesteld op 15 september 2005. De contactpersoon voor dit initiatief is Arjen van Rijn.
+++mailto:avr@nikhef.nl


-------------------------------------
GGF nieuws
-------------------------------------



3-6 oktober 2005: GGF sluit partnerschap met IDG om GridWorld te creëren

Op 7 juni 2005 tekende het Global Grid Forum een akkoord met IDG World Expo om GridWorld te lanceren, een jaarlijks event dat dit jaar zal plaatsvinden in Boston, Massachusetts, 3-6 oktober onder het thema "Grid in Action: Explore. Adopt. Deploy." Na het succesvolle bedrijfsgerichte GGF12 programme in Brussel, wil GGF verdergaan op de ingeslagen weg door zich naast de onderzoekswereld toe te spitsen op de verschillende gridgebruikersgemeenschappen in het bedrijfsleven.
+++http://www.gridworldhome.com


GGF tracht standaarden tussen verschillende industrietakken af te stemmen

GGF heeft werkrelaties met een aantal Standaard Ontwikkelingsorganisaties opgezet zoals DMTF, IETF, ITU-T, OASIS, SNIA, TMF, en W3C. GGF houdt deze dialoog nu al een jaar gaande om de coordinatie aangaande de toekomstige standaarden te verbeteren. Vooral de standaarden met betrekking tot het resources management zijn van belang voor de toekomst van grids en distributed computing. Het eerste resultaat van de onderhandelingen moet een zogenaamd "landscape document" worden dat informatie verleent over de definities, taxonomie en interactie van de verschillende specificaties in elke organisatie. Deze activiteit gebeurt onder de afkorting SCRM wat staat voor "Standards development organizations Collaboration on networked Resources Management".
+++http://www.ggf.org


-------------------------------------
Cursussen en evenementen
-------------------------------------



26 juli 2005: Vierde Internationale Workshop voor Agents en Peer-to-Peer Computing - AP2PC 2005

De AP2PC 2005 workshop maakt deel uit van de overkoepelende AAMAS Conferentie over Autonomous Agents en MultiAgent Systems die plaatsvindt aan de Universiteit van Utrecht van 25 tot en met 29 juli 2005. Tijdens de workshop worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld: beschrijving van een semantische marktplaats voor onderhandelende agenten; trust management schema in gestructureerde P2P systemen; opbouw van een semantische web service via een op P2P gebaseerde multi-agent omgeving; een agent-gebaseerd samenwerkingskader voor mobiele P2P toepassingen.
+++http://p2p.ingce.unibo.it/


26-30 september 2005: iGrid 2005 Symposium in San Diego

Van 26-30 september 2005 vindt in San Diego, California (VS), het internationale Grid event iGrid 2005 plaats. iGrid2005 wordt een showcase van wat er momenteel mogelijk is met lambda-grids. Recentelijk is er een belangrijke trend doorbroken. Daar waar vroeger computers sneller waren dan het netwerk, is nu het omgekeerde het geval. De interne computerbus heeft over het algemeen minder bandbreedte dan een 10 gigabit/s netwerkkaart. Dit maakt het mogelijk om een computer te distribueren over een optisch netwerk.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-37-29.html


Europese supercomputerconferentie groeit uit zijn jasje

De Europese supercomputerconferentie (International Supercomputer Conference ISC2005) groeit uit zijn jasje. Met meer dan 600 deelnemers, en tentoonstellingsvloerruimte die al in januari was uitverkocht, is de ruimte in Heidelberg op. Het volgend jaar gaat de conferentie naar Dresden. Wat heeft u gemist als u dit jaar niet in Heidelberg was? Het verhaal van Horst Simon over de grootste "achievements" in parallel supercomputing de laatste twintig jaar. Nummer 1? Scaled speedup. Verder viel het op dat speciale processoren worden gebruikt om snel te kunnen rekenen: huis-, tuin- en keukenprocessoren, zoals die in gewone PC's zitten, zijn wel relatief goedkoop, maar toch niet zo snel en ze produceren wel erg veel warmte, zeker als je er 50.000 in een systeem wil stoppen. BlueGene doet het goed - er werden nog snel wat contracten afgesloten om dit maar te kunnen melden op ISC2005 - en FPGA's zijn ook in opkomst. Op Gridgebied baarde Lofar, als sensor Grid, het meeste opzien. In Nederland kijken we daar uiteraard niet van op.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050720-9-0-14.html


-------------------------------------
Ledennieuws
-------------------------------------



EGEE maakt snelle analyse aardbeving mogelijk

Door middel van de Grid infrastructuur van het project Enabling Grids for E-sciencE (EGEE), konden onderzoekers van het Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) in Frankrijk binnen 30 uur een grote aardbeving analyseren. Tijdens deze aardbeving, die afgelopen 28 maart plaatsvond in Indonesië, verloren meer dan duizend mensen het leven.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-44-27.html


Kennis Platform HPCN blijft beschikbaar

Vanuit Platform HPCN zijn Â- sinds de start in 1994 Â- een groot aantal projecten en activiteiten georganiseerd en gefinancierd met betrekking tot de bevordering van onderzoek, ontwikkeling en toepassing van innovatieve ICT. Het bestuur heeft besloten per 1 april 2005 de activiteiten op te heffen. De reden voor dit besluit is dat andere, nieuwe organisaties en grote programma's, zoals in het kader van BSIK, zich bezig (gaan) houden met onderzoek naar en toepassing van innovatie ICT. De opgebouwde kennis blijft beschikbaar via Ferendi in Den Haag, het adviesbureau dat het secretariaat van de stichting uitoefende. Het bestuur is verheugd dat Ferendi zich bereid heeft verklaard om de archieven van Platform HPCN te bewaren en als aanspreekpunt te dienen voor iedereen die alsnog gebruik wil maken van de kennis die binnen Platform HPCN is opgebouwd. Voor vragen met betrekking tot Platform HPCN en gerelateerde onderwerpen als innovatie en disseminatie kunt u contact op blijven nemen met Jan Willem Tellegen: telefoon 070-3143630.



Nederlandse supercomputer in wereld-top tien

De IBM BlueGene supercomputer STELLA die in april door het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen in gebruik werd genomen, staat op de zesde plaats in de TOP500-lijst van snelste computers ter wereld. Deze lijst is op 22 juni bekendgemaakt tijdens de International Supercomputing Conference (ISC2005) in Heidelberg, Duitsland. De computer is in gebruik genomen ten behoeve van het Europese radiotelescoop-project LOFAR. Hij kan met een capaciteit van ruim 27 teraflop 27 duizend miljard berekeningen per seconde uitvoeren.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-42-29.html


Opening 's werelds eerste cityGrid in Almere

In het najaar wordt de eerste stadssupercomputer in gebruik genomen. Almere heeft met dit cityGrid een wereldprimeur. Bedrijven en particulieren stellen ongebruikte rekencapaciteit ter beschikking die wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Er zijn contacten met diverse Nederlandse universiteiten, maar nieuw wetenschappelijk rekenwerk is welkom. AlmereGrid maakt gebruik van het fiber breedband en de kennis van de infrastructuur in de stad. Hierdoor kunnen wetenscahppelijk gezien interessantere problemen worden opgelost dan met algemene Internet gebaseerde Grids.
+++http://AlmereGrid.nl


Lucent Technologies bouwt netwerk voor breedbandtoegang voor Franse internetdienst van T-Online

Lucent Technologies heeft een overeenkomst gesloten met de Franse tak van de T-Online Internet Service Provider-divisie van Deutsche Telekom, die opereert onder de naam Club Internet. Lucent gaat in Frankrijk een nationaal netwerk voor breedbandtoegang ontwerpen, bouwen en onderhouden. Volgens het meerjarige contract levert Lucent systemen voor breedbandtoegang, software en diensten waarmee Club Internet zijn Franse klanten geavanceerde breedbanddiensten kan leveren.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-47-46.html


Team SURFnet en TERENA wint Best Paper Award EUNIS-conferentie

Licia Florio van TERENA en Klaas Wierenga van SURFnet hebben de Best Paper Award gewonnen op de EUNIS conferentie. Hun paper gaat over eduroam, de authenticatieinfrastructuur voor gastgebruik van netwerken die ook door SURFnet wordt gebruikt. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse EUNIS-conferentie in Manchester die van 22 tot 24 juni plaatsvond. EUNIS (European University Information Systems association) is de samenwerkende organisatie van IT-afdelingen van universiteiten.
+++http://www.mc.manchester.ac.uk/eunis2005/medialibrary/papers/ paper_106.pdf


Capgemini en HP formaliseren samenwerking op het gebied van Business Service Management

Capgemini en HP hebben een overeenkomst getekend waarbij beide bedrijven een verregaande samenwerking aangaan op het gebied van Business Service Management (BSM). Door het gebruik van BSM zijn de verschillende managementlagen in een organisatie in staat een beter real-time beeld (dashboard) te vormen van het functioneren van bedrijfsprocessen.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-49-47.html


AMS-IX en True testen 20 Gigabit peering verbinding

Het Nederlandse Internet knooppunt,de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en colocatie provider True hebben de afgelopen weken succesvol getest met een 20 Gigabit verbinding. AMS-IX biedt sinds 15 oktober 2004 aan haar leden de mogelijkheid om aan te sluiten met 10 Gigabit, een snellere koppeling was nog niet mogelijk. De test is uitgevoerd om de haalbaarheid van hogere snelheden te onderzoeken. Binnen de infrastructuur van AMS-IX en andere exchanges wordt er vaker gebruik gemaakt van gebundelde 10 Gigabit verbindingen, het is tot op heden echter nergens ter wereld toegepast op koppeling met de aangesloten providers.
+++http://gridforum.nl/nieuwsbrief/RE-20050717-10-51-30.html


---------------------------------------------------<<

De Nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van de Vereniging Gridforum Nederland. Voor meer informatie: http://Gridforum.nl. Daar staat ook een formulier om u aan te melden voor de Nieuwsbrief.



______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).