merijn on Fri, 18 Aug 2006 20:12:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Debat: creatief met klasse


Creatief met klasse
ofwel
Creative Precarity: Over de creatieve klassenstrijd

De Balie
Zondag 3 september 2006
aanvang: 20.30 uur

Sinds enkele jaren behoort de "creatieve klasse" tot de avant garde van de westerse economische ontwikkeling. Steden roepen zich uit tot creatieve steden, rollen de rode loper uit voor creatieve werknemers met al net zulke creatieve marketingcampagnes. Alhoewel de creatieve klasse lijkt te refereren aan een klasse in de aloude sociaal-economische betekenis van het woord, worden een ongehoorde diversiteit aan beroepen en bijbehorende inkomens tot deze klasse gerekend: mode-ontwerpers, financieel consultants, journalisten, ICT deskundigen, kunstenaars en reclame makers.

Het belangrijkste wat deze groepen met elkaar gemeen lijken te hebben, is een levens- en werkstijl die snel en flexibel is. Waar werk niet ophoudt na kantooruren, maar men "net"werkt tot in de late avond uren, of de laatste ontwikkelingen op het vakgebied bijhoudt. Deze mobiele, hooggeschoolde en flexibel inzetbare werknemer - de culturele ondernemer - wordt door beleidsmakers als ideaalbeeld afgeschilderd in een Europese arbeidsmarkt die zich volop aan het transformeren is om zogezegd de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te worden.

Tegelijkertijd met de discussie over deze creatieve klasse heeft zich echter een discussie ontwikkeld over een andere, al net zo diverse klasse: de precaire werknemer. Precair, betekent hier onzeker, tot op het gevaarlijke af - denk aan de "precaire balans" van een koorddanser. Deze nieuwe groep werknemers werkt meestal via een serie van tijdelijke en flexibele arbeidsarrangementen en heeft geen voorspelbare zekerheid over inkomen, pensioen en de aanwezigheid van sociale voorzieningen of toekomstige zelfontwikkeling in een Europa waar de welvaartsstaat een gepasseerd station is.

De beide klassen lopen gedeeltelijk in elkaar over. Reden voor sommigen te spreken over een "creatieve onderklasse", of een "creatieve klassenstrijd". Velen van deze creatieve onderklasse doen aan vormen van vrijwilligerswerk, zij delen informatie en ideeën met elkaar en zouden aan de basis kunnen staan van een nieuw publiek domein, een "creative common". De groeiende identificatie van de culturele en creatieve sector als een economisch domein werpt echter de vraag op of het nog mogelijk is voor haar om te ontsnappen uit verkrampt economisch utilitarisme?

De avond is de afsluiting van het weekendprogramma “Het Publieke Verlangen” in De Balie in Amsterdam – een zoektocht naar nieuwe vormen van publieke cultuur en sociale mobilisatie. Tijdens de avond wordt tevens het Creative Workers Manifesto gepresenteerd een oproep tot behoorlijke creatieve arbeidsomstandigheden.
Meer informatie over het weekend is te vinden in het bijbehorende web dossier:
http://www.debalie.nl/dossierpagina.jsp?dossierid=51947


Met; Ned Rossiter, onderzoeker University of Ulster, Belfast, kpD / kleines post-fordistisches Drama (Marion von Osten, kunstenares en onafhankelijk theoreticus, Katja Reichard, onafhankelijke boekhandel Pro qm en organisator van vrije cultuur, Berlijn), Mei Li Vos politicologe en voorzitter Alternatief Voor Vakbond en bijdragen van Flexmens.org en Greenpepper Magazine.

Ceremoniemeester van de avond is Max Bruinsma, designcriticus

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
www.debalie.nl

Aanvang 20.30 uur

Toegang gratis.

Voertaal: Engels
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).