Tjebbe van Tijen via Chello on Thu, 28 Dec 2006 15:54:57 +0100 (CET) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-nl] Bij de terdood veroordeling van Saddam Hussein |
Associaties bij de ter dood veroordeling van Saddam Hussein
Het jaar is amper verleden of daar is de aankondiging van het doodsvonnis van Saddam dat het lichtend pad van vooruitgang in 2007 zal markeren.
Een voortijdige dood is sinds eeuwen het mogelijk lot van heersers troon en schavot staan vlak naast elkaar op dezelfde verhoging in vroeger tijd werden koningen verkozen alsook gedood door dezelfde maatschappelijke machten; het erfelijk koningsschap is van later tijd.
"hoe het mogelijk is, dat zooveel menschen, zoveel dorpen, zooveel steden. zooveel volken soms ÄÄn enkelen tyran dulden, die geen macht heeft dan die zij hem geven; die slechts in zÃÃver hen kan schaden, als ze het zelf willen verdragen; die hun niet ÃÃn kwaad zou kunnen doen, als zij het niet liever verduren willen dan hem weerstaan." (1)
Het vonnis van het Iraq Tribunaal is in dit licht gezien dan tevens een vonnis dat het Iraanse volk treft.
Een al te simpele en ook gevaarlijke gedachte, maar het andere uiterste: de zuivering van heel een natie door het executeren van enkele zondebokken is even simpel en gevaarlijk...
Het vonnis van Saddam Hussein luidt 'dood door ophanging' en dat bracht mij de tweede associatie, een jeugdherinnering:
De film en het boek "Opmars naar de galg - het proces van Neurenberg" die in 1959 uitkwamen in Nederland; ik pak het boek erbij en citeer de eerste zin van de inleiding:
Bovenstaande werd geschreven in het geboortejaar van een Amerikaanse auteur Daniel Johan Goldhagen die nu tien jaar geleden het tegenovergestelde beweerd in zijn omstreden "Hitler's willing executioners : ordinary Germans and the Holocaust" (3)
Heel de rechtzaak tegen Saddam Hussein en zijn naaste medewerkers heel het moderne rechtsysteem gaat over 'individuele verantwoordelijkheid' voor begane wandaden die moeten bewezen worden en het kostte in de zaak van Saddam Hussein weinig moeite genoeg bewijzen te vinden.
Toch moet ook de massale deelname van de Iraakse bevolking aan het regiem Saddam Hussein niet vergeten worden moet de internationale ondersteuning van zijn regiem de bevoorrading van de door hem gevoerde oorlogen door Westerse en voormalige Oostbloklanden vanachter de couliesen vandaan getrokken en voor het voetlicht geplaatst worden...
Vreemd genoeg zijn de onder Saddam Hussein gevoerde externe oorlogen geen onderdeel van zijn proces geweest.
Er is een 'collectieve schuld' met betrekking tot Iraq die vraagt om een collectief proces van bewustmaking en bewustwording niet enkel voor de Iraakse bevolking maar internationaal, ook hier in Nederland:
waarom heeft een van de meest bloedige oorlogen die na de tweede wereldoorlog gevochten werd tussen Iraq en Iran - acht jaar lang bloedvergieten - nauwelijks geleid tot protesten van vredesbewegingen?
Er is geen straf voor 'collectieve schuld' zelfs geen rechtbank er is enkel een even pijnlijk als bevrijdend verwerkingsproces van het verleden.
Tjebbe van Tijen, 28 december 2006
Imaginary Museum Projects dramatizing historical information http://imaginarymuseum.org
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).