ravage on Tue, 8 Dec 2009 12:55:45 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] RedRat en nog wat kwesties


RedRat, terug van weggeweest

Begin jaren '80 maakte stripheld RedRat onmiskenbaar onderdeel uit van het alternatieve interieur van menig kraakpand. Na jaren van afwezigheid zagen onlangs twee nieuwe stripalbums van Johannes van de Weert het daglicht. Recensie plus interview.

Wat heeft de kraakbeweging opgeleverd en wat hebben we er nu nog aan? Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt is de vraag stellen hem meteen beantwoorden: niets. Toch hebben we het aan kraakacties te danken dat oude stadswijken behouden zijn gebleven en dat er anders over stadsplanning wordt gedacht dan dertig jaar geleden. De kale en technocratisch aangelegde Wibautstraat in Amsterdam is een levend bewijs van hoe PvdA-bestuurders destijds over de stad dachten.

Andere voorbeelden zijn de vele kleine theatertjes en kleinschalige podia die de kraakbeweging in de loop van de jaren heeft opgeleverd. Cultuuruitingen. In stripvorm is dat goed te zien in het werk van Johannes van de Weert met zijn RedRat strips. De feestdag, het tweede deel van de roemruchte avonturen van RedRat, ontstond in 1980 naar aanleiding van de rellen tijdens de kroning van Beatrix, in de strip 'Beapix' genaamd, op 30 april van dat jaar.
Ironie en cynisme

De strips van RedRat brengen in het begin van de jaren '80 het leven van krakend en actievoerend Nederland in beeld. RedRat loopt in de albums deel 1 tot en met 10 dwars door het strijdtoneel en geeft ironische en cynische commentaren op de samenleving en op de acties tegen woningnood en onrecht. RedRat is bepaald geen held, eerder een onschuldige voorbijganger die door maatschappelijke strubbelingen van hot naar her, en van het kastje naar de muur wordt gedreven.

het volledige artikel:
http://www.ravagedigitaal.org/2009/68/artikel.php

----

Staartje IDFA 2009 (slot)

Met aandacht voor Colony, Food Inc, Crude, The End of The Line, The Cove, Monica and David, The Audition, Pianomania, Last Train Home, Iron Crows, The Invention of Dr. Nakamats, We Live in Public en Winnebago Man.
http://www.ravagedigitaal.org/2009/film50/filmblik.php

-----

The Cove (recensie)

Dat The Cove van regisseur Louie Psihoyos op het afgelopen IDFA de publieksprijs won, was geen grote verrassing. Het is een spannende documentaire over het redden van de dolfijn. Door het toedoen van de mens loopt deze majestueuze en uiterst intelligente diersoort gevaar om uit te sterven.
http://www.ravagedigitaal.org/2009/film51/filmblik.php

-----

Voor de Witteman-bashers onder u:

http://www.ravagedigitaal.org/2009/t28/toestand.php


-----

Uit Metroplis M, een onafhankelijk tweemaandelijks tijdschrift over hedendaagse kunst:

Kraakverbod, nadelig voor de kunst?

http://www.metropolism.com/features/het-kraakverbod-nadelig-voor-kun/






______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).