Gridforum.nl Nieuwsbrief on Fri, 26 Nov 2010 13:41:13 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwsbrief Gridforum november 2010


L.S.

Hieronder treft u de tekstversie aan van het november 2010 nummer van de "Gridforum Nederland Nieuwsbrief".

Tevens brengen wij graag onder uw aandacht dat deze nieuwsbrief van en voor ù is. Heeft u vacatures in uw organisatie die met grid computing of supercomputing te maken hebben?

Meld het ons via mailto:redactie@gridforum.nl ! Wij reserveren er graag een plaatsje voor in onze "jobcorner".

Dank bij voorbaat voor uw medewerking.

Indien u de nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Met vriendelijke groeten,
Gridforum Nederland - redactie Nieuwsbrief

Leslie Versweyveld
Ad Emmen

--
>>---------------------------------------------------<<
 Gridforum Nederland Nieuwsbrief Nummer  november 2010

Voor een html-versie van de Nieuwsbrief, inclusief zoekfunctie en archief van oude exemplaren, ga naar:http://genias.biz/vmp/articles/contentsnieuwsbrief201011.html
>>---------------------------------------------------<<

>>-------------------------------------
   Activiteiten
>>-------------------------------------

>>13 januari 2011 - Nieuwjaarsbijeenkomst 2011

Op 13 januari 2011 organiseert Gridforum Nederland samen met een groot aantal internet- en ICT-gerelateerde organisaties wederom samen in Amsterdam een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Tijdens de receptie kun je genieten van lighting talks, het traditionele voorzittersdebat en natuurlijk heel veel oude bekenden en nieuwe gezichten. De bijeenkomst wordt gehouden op het Science Park Amsterdam in het nieuwe gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Als je interesse hebt om zelf een lightning talk te houden, neem dan voor vrijdag 26 november a.s. contact op met Cees de Laat (Gridforum.nl), met Michiel Leenaars (ISOC.nl/NLnet) of Fons Cuijk (W3C). En zet het sowieso in je agenda en zorg dat je erbij bent!
+++ http://isoc.nl/activ/2011-newyear.htm

>>27 januari 2011 - Inaugurale rede van Cees de Laat in Amsterdam

Op donderdag 27 januari 2011 houdt de voorzitter van de Vereniging Gridforum Nederland, Cees de Laat, zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Amsterdam. De oratie vindt plaats om 16.00 uur in de Aula van de Universiteit, ingang Singel 411, hoek Spui. De titel van de rede is "Kwaliteit in een virtuele wereld".
+++ http://www.uva.nl

>>-------------------------------------
   OGF nieuws
>>-------------------------------------

>>Cloud en grid ontwikkelingen in de kijker tijdens Open Grid Forum 30 en Grid 2010

Het Open Grid Forum 30 ( OGF) en Grid 2010 (IEEE) hebben plaats gevonden van 25 tot 29 oktober te Brussel. De deelnemers konden zich op de hoogte stellen van laatste cloud/grid ontwikkelingen. De inspirerende keynote sprekers Satoshi Sekiguchi uit Japan over "Grids to Clouds", Ignacio Llorente uit Spanje over "OpenNebula" en Shantenu Jha uit USA over "Distributed Scientific Applications and Cyberinfrastructure" gaven hun visie als inleiding op de vele presentaties en workshops die daarop zouden volgen. U kunt het allemaal nog eens nalezen via http://www.ogf.org/ en http://www.grid2010.org/ . Daarnaast is zijn de GRID2010 proceedings beschikbaar als DVD (ISBN 978-1-4244-9348-7).
+++ http://www.ogf.org

>>21-25 maart 2011 - International Symposium on Grids and Clouds en Open Grid Forum 31 in Taipei, Taiwan

Een Call voor Papers werd geopend voor het International Symposium on Grids and Clouds (ISGC 2011) dat samen plaatsvindt met het Open Grid Forum (OGF 31) aan de Academia Sinica in Taipei van 21 tot en met 25 maart 2011. Ook andere events zijn daar nog gepland tussen 19 en 21 maart, zoals de IGTF All-Hands Meeting, het International Desktop Grid Forum Tutorial, Asia@home, Hackfest, en de iRODS Workshop. ISGC 2011 wil het nut van grid computing activiteiten promoten en toepassingen voor e-Science bevorderen in de Aziatische regio. Met succes heeft ISGC de meest recente en voornaamste kwesties in grid computing geidentificeerd en de gezamenlijke inspanning van het bedrijfsleven en de academische wereld aangetoond. De belangrijkste trends in onderzoek maar ook de toepassingen van grid technologie zijn tijdens de ISGC discussies naar voren gekomen. Voor de editie van 2011 kunt u papers indienen tot en met 22 december 2010.
+++ http://event.twgrid.org/isgc2011/index.html

>>-------------------------------------
   Cursussen en evenementen
>>-------------------------------------

>>13-17 december 2010 - Future Internet Conference Week in Gent, Belgie

In het International Convention Center in Gent vindt van 13 tot en met 17 december de Future Internet Conference Week plaats. Om een omvattende benadering te ontwikkelen met betrekking tot de digitale gemeenschap en economie moeten niet enkel regeringen maar ook het bedrijfleven en de onderzoeksgemeenschappen hun krachten bundelen en met elkaar in contact treden om een maximale kruisbestuiving te verzekeren. Daarom biedt de Future Internet Conference Week een programma aan van back-to-back conferenties, samenkomsten en workshops die verband houden met de verschillende thema's die de interesse wegdragen van de betrokken organisaties en hun belanghebbenden. Men verwacht 2500 deelnemers over heel Europa met keynote sprekers zoals Peter Hirshberg, Silicon Valley executive, ondernemer en marketing specialist, Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, en Ben Verwaayen, CEO Alcatel-Lucent.
+++ http://www.fi-week.eu/

>>10-11 februari 2011 - Beveiligingsconferentie SURFcert & SURFibo

Op 10 en 11 februari 2011 organiseren SURFcert en SURFibo voor de vier keer een gezamenlijke conferentie die in het teken staat van beveiliging in de omgeving van het hoger onderwijs en onderzoek. SURFibo is het platform voor informatiebeveiligers in het onderwijs, SURFcert is het incident response team van SURFnet. Op de conferentie komen onder andere de laatste ontwikkelingen op beveiligingsgebied aan de orde. Gastinstelling is deze keer het Museum voor Communicatie in Den Haag. Aan bod komen onderwerpen zoals actuele ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging; het spanningsveld tussen privacy enerzijds en de mogelijkheden om allerlei gegevens op te slaan, te analyseren en uit te wisselen anderzijds; en de risico's van het prijsgeven van privegegevens in ogenschijnlijk onschuldige omgevingen van social media. Verder wordt de SURFcert Award 2011 uitgereikt. Wie ontvangt de wisseltrofee en 3000 euro?
+++ http://www.surf-academy.nl/programma/event/?id=358

>>-------------------------------------
   Ledennieuws
>>-------------------------------------

 >>SURFnet eerste deelnemer SIDN-programma DNSSEC

SIDN, verantwoordelijk voor de registratie van .nl domeinen, heeft een Friends & Fans programma opengesteld dat het mogelijk maakt een met DNSSEC ondertekend domein op te nemen in de .nl zone. Het domein SURFnet.nl is de eerste deelnemer in dit programma en als zodanig het eerste volledig met DNSSEC ondertekende .nl domein. SURFnet loopt hiermee voorop bij de invoering van nieuwe technieken om het internet veiliger en vertrouwder te maken. Sinds begin 2010 is SURFnet onder het Gigaport3-programma bezig om ondersteuning voor DNSSEC signing in te bouwen in SURFdomeinen, de managed DNS-omgeving voor aangesloten instellingen van SURFnet. In de zomer zijn uitgebreide testen gedaan en SURFdomeinen is nu gereed voor productie. DNSSEC beschermt de belangrijkste thuisbasis van een instelling op internet: hun domeinnaam. Daarmee ligt DNSSEC aan de basis van een vertrouwde identiteit op internet.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101117-18-38-1.html

>>Checklist helpt bij selectie te bewaren onderzoeksdata

De hoeveelheid onderzoeksdata groeit continue. Omdat er steeds meer data verschijnen, is het belangrijk te weten hoe, waar en hoe lang onderzoekers en instellingen onderzoeksdata willen bewaren. En minstens zo belangrijk is om te weten welke data de moeite van het bewaren waard zijn. Om onderzoekers hierbij te helpen zijn algemene richtlijnen opgesteld voor het selecteren van informatie die bewaard zou moeten worden. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op drie studies die SURFfoundation heeft laten uitvoeren. Vanuit drie wetenschappelijke disciplines is gekeken hoe onderzoekers met onderzoeksdata omgaan, hoe ze data opslaan en hoe men die onderzoeksdata met elkaar deelt.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101117-10-0-58.html

>>Dutch Pavillion een succes op SC10 in New Orleans

De Dutch Booth in het Holland Paviljoen op SC10 werd wederom druk bezocht. Degenen die niet in New Orleans geraakten, kunnen op sc10.delaat.net de gearchiveerde webcam beelden en posters bekijken. Via de beelden kan u nog even nagenieten van de sfeer tijdens de SC10 confentie. Voor de nieuwsgierigen onder ons: de posters kunt u downloaden voor alle nuttige informatie over Nederlandse grid en cloud projecten. De UvA heeft, samen met CIENA, SURFnet en Mellanox, ook een demonstratie uitgevoerd van een wide area 40 Gbps verbinding waarbij middels twee unieke 16 poort 40 Gbps switches en fotonische apparatuur - zoals ook toegepast in het SURFnet netwerk - doorlopend over beide richtingen totaal ongeveer 77 Gbit/s werd getransporteerd, een record voor de hele Nederlandse booth. De opstelling staat beschreven in de poster met de naam "ClearStream". Een capture van de monitoring van deze achievement is te zien in het flimpje links naast de poster op http://sc10.delaat.net/ . Een aanrader!
+++ http://sc10.delaat.net

>>Rusland kent 3,3 miljoen euro toe aan UvA-hoogleraar Peter Sloot

Rusland kent in het kader van zijn Leading Scientist-programma een onderzoekssubsidie van 3,3 miljoen euro toe aan prof. dr. Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit heeft de Russische minister van Onderwijs en Wetenschap Andre Fursenko onlangs bekend gemaakt. Met de subsidie zet Sloot in Rusland een promotieprogramma en onderzoekslaboratorium op. Sloot is een van de weinige niet-Russische onderzoekers en de enige Nederlander die de subsidie ontvangt. In totaal kwamen 507 voordrachten binnen, waarvan er 40 werden gehonoreerd. Met het toegekende bedrag gaat Sloot aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg een promotieprogramma en een onderzoekslaboratorium opzetten op het terrein van Urgent Computing. Urgent Computing is erop gericht om bij een (aanstaande) calamiteit - bijvoorbeeld een overstroming, pandemie of terroristische aanval - zo snel mogelijk via supercomputers informatie te verzamelen en te analyseren. Vervolgens worden via wiskundige modellen voorspellingen gedaan van de mogelijke effecten of impact en de mogelijke bestrijding. Het onderzoek wordt ondergebracht aan het onderzoeksinstituut ITMO (voor e-Science) van de Staatsuniversiteit en sluit aan bij het onderzoek van Sloots onderzoeksgroep aan de UvA. Het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg helpt bij de coordinatie.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101117-10-21-54.html

>>Testbed Target klaar voor petabytes aan data

Het Target project, het grootste publiek-private ICT project in Nederland, heeft een uniek testbed opgeleverd. Het testbed kan nu 1,5 petabytes (1 petabyte = 1.000.000 gigabytes) aan data opslaan en verwerken en zal uiteindelijk een capaciteit hebben van maar liefst 10 petabytes - een hoeveelheid data gelijk aan een stapel DVD's met een hoogte van 30 x de Martinitoren. Het Target testbed bestaat uit een grote hoeveelheid harde schijven en tapes, die samen een groot opslagsysteem vormen. Het bijzondere aan het Target testbed is het feit dat schijven (en tapes) zich op vier verschillende locaties (storage pools) bevinden in verschillende systemen. Door een state of the art netwerk en de gecombineerde kracht van deze systemen ontstaat een zeer snel opslagsysteem met een grote opslagcapaciteit. Deze enorme verwerkingscapaciteit maakt het Target testbed uniek in de wereld.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101117-10-11-13.html

>>CERN produceert antimaterie en slaagt erin om het vast te houden

Het ALPHA experiment bij CERN heeft een belangrijke stap voorwaarts gemaakt in het ontwikkelen van technieken om een van de open vragen over het universum te begrijpen: is er een verschil tussen materie en antimaterie? In Natureverschijnt er nu een paper over de succesvolle productie van antiwaterstof-atomen die ook gevangen konden worden gehouden. Deze ontwikkeling opent het pad naar nieuwe manieren van gedetailleerde metingen van antiwaterstof. Zo kunnen wetenschappers materie en antimaterie met elkaar vergelijken.
+++ http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR22.10E.html

>>Erasmus kiest Winvision voor fase 1 @wEURk

Ict-dienstverlener Winvision gaat voor de Erasmus Universiteit Rotterdam de eerste fase uitvoeren van het project @wEURk. Deze eerste fase is de voorbereiding van de implementatie van de universiteitsbrede ICT-werkplek en zal naar verwachting tegen de zomer van 2011 zijn afgerond, weet Computable te melden. Project @wEURk is gericht op de realisatie van een nieuwe, universiteitsbrede ICT- werkplek die studenten en medewerkers in staat stelt om vanaf iedere locatie, op ieder gewenst moment en vanaf ieder systeem of platform gebruik te maken van de IT-services die de universiteit biedt. Binnen de verschillende faculteiten en onderdelen van de universiteit zijn uiteenlopende IT-systemen en -omgevingen in gebruik. Daarnaast heeft de universiteit te maken met een grote diversiteit aan systemen en platforms die worden gebruikt door studenten en medewerkers, aldus Computable.
+++ http://www.eur.nl/

>>2.9 miljoen FOM-subsidie voor FEW-onderzoek Broken Mirrors and Drifting Constants aan de VU

16 november 2010 is in het kader van de aanvraagronde 2010 voor Vrije FOM-programma's 'Broken Mirrors and Drifting Constants: Ultra-precise investigations of fundamental symmetries and constants at the atomic scale' gehonoreerd. Dit programma wordt uitgevoerd door de groep Atoom, Molecuul en Laserfysica, door Wim Ubachs, Kjeld Eikema, Wim Vassen, Rick Bethlem en Jeroen Koelemeij in samenwerking met de researchgroep aan het KVI-Groningen, o.l.v. prof Klaus Jungmann. Prof. Wim Ubachs is programmaleider. Het gaat om een subsidiebedrag van 2.9 miloen euro. Het onderzoek behelst ultraprecieze metingen met lasers aan atomen en moleculen, waarbij frequentiekamlaser, ionenvallen, laserkoeling van atomen, manipulatie van moleculen met electromagnetische velden, en atoomklokken centraal staan. In het voorstel wordt betoogd dat op die manier fundamenteel fysische fenomenen, die verder gaan dan het "Standaard Model" van de natuurkunde, kunnen worden gedetecteerd, als de precisie wordt opgevoerd to 15-cijfers nauwkeurig en beter. Een van de doelen is om mogelijke variatie van natuurconstanten te detecteren in het laboratorium (VU en KVI). Een andere is om in atomen en moleculen zogenaamde pariteitschending, of wel breking van spiegelsymmetrie, te meten (KVI).
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101121-21-39-21.html

>>Nederlandse supercomputers enigszins in vrije val op nieuwe TOP500 lijst

China's nieuwste super, de Tianhe-1A voert de nieuwe, alweer 36ste editie van de ranglijst van snelste supercomputers ter wereld, de TOP500 lijst, aan, meldt Richard Keijzer van de Automatisering Gids. De machine heeft een extreme snelheid van 2,57 miljoen miljard berekeningen per seconde. China heeft een systeem gebouwd met daarin maar liefst 14.336 Intel Xeon-processors, aangevuld met 7168 grafische processors van Nvidia. Elke twee processoren hebben de beschikking over een grafische processor, die dient om getallen parallel te bewerken. De chips zijn onderling gekoppeld met een busstructuur die de Chinezen in eigen beheer hebben ontwikkeld. De Tianhe-1A is ruim 60 procent sneller dan de nummer 2 op de ranglijst, de Jaguar van Cray. Op de derde plaats vinden we opnieuw een Chinese machine terug, de Nebulae. Ook Japan doet zijn duit in het zakje met de Tsubame 2.0, een cluster op basis van HP's Proliant. Het aantal supers in de TOP500 dat in Nederland staat opgesteld is gedaald tot twee stuks. Uiteraard de nationale supercomputer Huygens, die in gebruik is bij SARA in Amsterdam, en een niet met name genoemd systeem van een bankinstelling. De supercomputers die in gebruik zijn bij Astron in Groningen hebben niet voldoende vermogen om bij de TOP500 te horen. In een reactie vanuit New Orleans zegt Anwar Osseyran, algemeen directeur van SARA Reken- en Netwerkdiensten: "Wij - dat wil zeggen Nederland - zakken inderdaad telkens naar beneden en dat heeft te maken met de 'race naar petascale' waar de wereld in zit. Het is mijns inziens niet belangrijk om in de top-10 te zijn maar het belangrijkste is dat we nu snel in actie komen en investeringen doen om weer bij de top-30 te horen."
+++ http://www.top500.org

>>SARA breekt record met meervoudig 40 Gigabit Ethernet tijdens SC10

SARA en haar partners Extreme Networks en Mellanox hebben tijdens de jaarlijkse Supercomputing-conference SC10 in New Orleans een demonstratie gegeven waarbij wetenschappelijke visualisatiedata op de Nederlandse stand vanaf een enkele server met gemiddeld 43 Gbit/ seconde over een netwerk werd verstuurd. Tijdens de transfer werden pieken gemeten van meer dan 55 Gbit/seconde. De demonstratie toont wederom het resultaat van innovatief netwerkonderzoek en laat zien hoe ultra-hoge resolutie gegevens op een schaalbare manier kunnen worden getransporteerd tussen "commodity"-systemen. Een visualisatie van data van het astrofysicaproject CosmoGrid werd vanaf een enkele streaming server met 32 solid state disks en twee 40 Gbit/s netwerkkaarten over een verbinding van 2* 40Gbit/s Ethernet verzonden. De visualisatie werd in New Orleans getoond op een Tiled Panel Display (TPD), een geavanceerde visualisatieopstelling van 3x5 LCD-schermen. De totale resolutie van de opstelling was ruim 61 Megapixel (12.800 * 4.800 pixels). Door deze hoge resolutie kan een wetenschapper zowel de kleinste details als het totale overzicht van een simulatie bestuderen zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn op de locatie waar de data wordt gegenereerd. De streaming had een beeldfrequentie van 30 frames per seconde met 3 bytes per pixel. De hoeveelheid pixels van de CosmoGrid- visualisatie is zo omvangrijk dat gemiddeld 43 Gigabit per seconde van de totale 80 Gbit/s bandbreedte van de verbinding door een applicatie werd gebruikt, met pieken tot boven de 55 Gigabit per seconde. De visualisatie werd getoond op het TPD van SARA dat speciaal voor deze demonstratie in New Orleans was opgebouwd.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101123-10-8-53.html

>>PRACE Onderzoeksinfrastructuur komt met een doorlopende call ter voorbereidende toegang

PRACE heeft een call geopend voor doorlopende voorbereidende toegang die onderzoekers in staat stelt te solliciteren voor code schaalbaarheidstests, ondersteuning voor code-ontwikkeling en optimisatie. Deze calls zijn doorlopend zodat onderzoekers heel het jaar door aanvragen kunnen doen. Er zijn dan ook geen afsluitende data. De call is gericht naar onderzoekers die hun codes willen optimaliseren alvorens te antwoorden op calls voor projecten. Daarom zijn enkel runs voor tests en ontwikkeling toegelaten en geen standaard productie. De beschikbare HPC systemen zijn de JUGENE IBM BlueGene/P in Juelich, Duitsland en het CURIE Bullx cluster van Bull dat bij CEA gehuisvest is in Bruyeres-Le-Chatel, Frankrijk. CURIE wordt in twee fasen geinstalleerd. De eerste begint aan het einde van 2010 met de fat nodes verdeling en de tweede fase vindt plaats eind 2011 met de thin nodes verdeling. Van 1 januari tot en met 30 april 2011 wordt CURIE exclusief voorbehouden voor PRACE's voorbereidende toegang met 19 miljoen core uren beschikbaar op de fat node verdeling. Na deze periode, komt een totaal van 5 miljoen core uren beschikbaar per jaar voor de voorbereidende toegang op de CURIE fat node verdeling. Voor JUGENE is er een totaal van 10 miljoen core uren beschikbaar voor de voorbereidende toegang.
+++ http://www.prace-ri.eu/hpc-access

>>UvA-student bekroond voor masterscriptie over mobiele telefoons

UvA-student Peter van Stralen heeft de M & I/partners Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde gewonnen. De prijs is een van de drie Jong Talent afstudeerprijzen die jaarlijks door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen worden uitgereikt. Van Stralen onderzocht hoe systemen voor de nieuwe generatie mobiele telefoons sneller kunnen worden en meer taken tegelijk aankunnen. Aan de prijs, die op 24 november wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. Gebruikers van mobiele telefoons willen multitasken; ze gebruiken het liefst drie of meer applicaties tegelijk zonder dat het systeem traag wordt. Dat vraagt veel van de kleine ingebouwde processoren. Peter van Stralen onderzocht welke processoren het meest geschikt zijn en welke applicatie je vervolgens het beste aan een bepaalde processor kunt toebedelen. Hij heeft een efficiente methode ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om snel door te rekenen hoe bedrijven hun smartphones optimaal kunnen inrichten. De jury was onder de indruk van de inventieve manier waarop Van Stralen het probleem heeft aangepakt en hoe hij zijn methode door en door heeft getest. Bovendien heeft hij zijn werkwijze en bevindingen helder en systematisch in zijn scriptie Scenario based design space exploration beschreven. Van Stralen werkt nu verder aan het onderwerp binnen de groep Computer Systems Architecture van de UvA.
+++ http://www.uva.nl

>>PRACE kent meer dan 362 miljoen computeruren toe aan negen Europese onderzoeksprojecten

Negen onderzoeksprojecten, twee uit Duitsland, twee uit Spanje en telkens een uit Frankrijk, Hongarije, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, hebben toegang verkregen tot de PRACE Onderzoeksinfrastructuur. In totaal 362,8 miljoen computeruren werden toegekend voor de JUGENE, IBM BlueGene/P, die zich bevindt bij het Gauss-Centrum voor Supercomputing in Juelich, Duitsland. Dit is het eerste Petascale HPC systeem dat beschikbaar is voor onderzoekers via PRACE. In deze oproep werden 59 toepassingen met een totaal aan 2,874 miljoen computeruren ontvangen. Het was de eerste reguliere call om 1 jaar toegang te krijgen tot de PRACE resources. De projecten werden geselecteerd wegens hun hoge graad van technische en wetenschappelijke maturiteit en hun aangetoonde behoefte aan Tier-0 resources. De projecten zijn gesitueerd in de volgende wetenschappelijke gebieden: scheikunde en materialenkennis, geneeskunde en life sciences, engineering en energie, en fundamentele natuurkunde. Alle voorstellen werden onderworpen aan een process van peer review met inbegrip van een technisch en wetenschappelijk assessment via PRACE. De tweede reguliere PRACE call voor 1 jaar toegang is momenteel open en zal afsluiten op 11 januari, 2011 voor projecten uit alle mogelijke wetenschappelijke domeinen.
+++ http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20101118-11-2-29.html

>>Call for Papers TNC 2011

TERENA, de koepelorganisatie van onderzoeksnetwerken in Europa, organiseert van 16 tot en met 19 mei 2011 de TERENA Networking Conference (TNC 2011). U kunt tot 30 november papers insturen voor deze conferentie. De TNC wordt in 2011 gehouden in Praag, Tsjechie, en heeft als thema'Enabling Communities': online samenwerking staat dus centraal. Onderwerpen zullen onder andere zijn: virtuele samenwerkingsvormen, federatie, identity management, social media en real-time online samenwerking. Deze jaarlijkse TERENA conferentie brengt ongeveer vijfhonderd internationale bezoekers samen, die vier dagen lang meer dan veertig sessies kunnen bijwonen over netwerken en tussen de sessies door zelf kunnen netwerken. Uitgebreide abstracts (600-1200 woorden) kunt u insturen tot 30 november.
+++ http://tnc2011.terena.org/

>>SARA's HPC Cloud computing tijdens SC10

SARA maakt deel uit van een samenwerkingsverband met de Universiteit van Amsterdam en TNO op het gebied van grid computing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cloud computing op verschillende clouds, waaronder de HPC Cloud bij SARA. Tijdens SC10 wordt een demonstratie gegeven van een Grid Workflow-applicatie die verschillende cloud-resources aanstuurt en dynamisch toevoegt. De resources worden flexibel toegekend op basis van de behoefte van de wetenschappers.
+++ http://www.sara.nl

>>---------------------------------------------------<<

De Nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van de Vereniging Gridforum Nederland. Voor meer informatie: http://Gridforum.nl. Daar staat ook een formulier om u aan te melden voor de Nieuwsbrief.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).