Josephine Bosma on Wed, 15 Oct 2014 12:18:23 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vrijheidslezing Ade Darmawan in De Balie 23 oktober


Vrijheidslezing #7 
met Ade Darmawan, kunstenaar en activist uit Indonesie

Ade Darmawan, kunstenaar en activist uit Indonesië, spreekt de zevende Vrijheidslezing uit. Na de kunstacademie in Yogjakarta en twee jaar aan de Rijksakademie in Amsterdam, besloot Ade eenmaal terug in Jakarta tot het oprichten van kunstenaarscollectief ruangrupa. Het werk van Darmawan enruangrupa speelt zich vaak af in de publieke of virtuele ruimte en heeft altijd een link met de politiek en sociale ontwikkelingen in Indonesië. Nu het land net heeft gekozen voor de progressieve president Joko Widodo, die op 20 oktober wordt geïnaugureerd, praten we met Darmawan onder andere over de nieuwe koers van de grootste moslimdemocratie ter wereld en het Indonesië van vandaag.

Indonesië
Ruangrupa werd opgericht in de nasleep van de val van het autoritaire regime van Soeharto. Opeens was er ruimte voor artistieke vrijheid en vrijheid van expressie. De rol van kunst en de kunstenaar en het consumeren van kunst veranderde radicaal. Participatie en engagement stonden centraal in de Indonesische art scene. Inmiddels zijn we bijna 15 jaar verder en heeft Indonesië net gekozen voor president Joko Widodo, die met een nipte overwinning won van de conservatieve en autoritaire Prabowo.

Ruangrupa
In zijn werk gaat Ade altijd op zoek naar de rol en plek van kunst en lokale gemeenschappen in het krachtveld van politiek, economie en religie. Ruangrupa is erg populair onder de jongere generatie Indonesiërs, mede omdat ze in hun werk veel gebruik maken van straat- en popcultuur.

Het panel
Naast de beeldende lezing van Ade Darmawan over zijn werk, drijfveren en definitie van vrijheid, houdt Jacqueline Hickseen presentatie over de dominante economische, politieke en religieuze spelers die vorm geven aan het hedendaagse Indonesië. In een panelgesprek met Hicks en Darmawan gaan we dieper in op de rol en plek van kunst en lokale gemeenschappen in het krachtveld van politiek, economie en religie. Jacqueline Hicks is onderzoeker bij het KITLV. Haar onderzoeksinteresse betreft de relatie tussen staat en civil society, met name in Indonesië. Zij promoveerde op de veranderende relatie tussen de Indonesische staat en de zakenwereld tijdens het verdwijnen van de autoritaire staat in 1998. Daarna publiceerde zij over islam politiek en religieus geweld.

Gertrude Flentge verzorgt de inleiding waarin zij het werk van Ade en de functie van ruanrupa in de samenleving toelicht. Gertrude Flentge is programmacoördinator Cultuur en Media bij Stichting DOEN.

Over De Vrijheidslezing
Voor het tweede jaar organiseren De Balie en Amnesty International de serie ‘De Vrijheidslezing’. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Daarnaast is er een randprogramma waarin we een verbinding leggen tussen de lezing, activist en Nederlandse deskundigen, kunstenaars en andere betrokkenen. Eerdere sprekers waren o.a. de politiek activist Andrei Sannikov uit Wit-Rusland, internetactivist Esra’a al Shafei uit Bahrein en de Turkse schrijfster Ece Temelkuran.

De presentatie is in handen van Kirsten van den Hul. Onder redactie van Mirthe Frese (De Balie).
 

N.B. Op 21 oktober houdt Ade Darmawan ook een lezing bij ProDemos in Den Haag
   
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).