Patrice Riemens on Sat, 2 Jul 2016 19:43:26 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Ippolita Collectief: Internet: De democratische Illusie I-04



Ippolita Collektief
Internet: De Democratische Illusie.

Hoofdstuk I
In het tijdperk van de sociale media


......
(vervolg van I/03)


Smartphones, tablets, en operating systems (OS).

‘Cloud Computing’ is echter niet het hele verhaal en Google heeft dat heel goed begrepen. Dat is de reden waarom Google zich gestort heeft op de mobiele markt. Een markt die door de komst van tablet en smartphones ingrijpend veranderd is. Die heeft namelijk geleid tot een nieuwe massa-ritueel: ‘connectiviteit altijd en overal’! “Always on the move” is dan de nieuwe mantra. En toen de smartphone een symbool werd van sociaal geslaagd zijn ontbrandde er een felle strijd tussen fabrikanten om markt-hegemonie.

De twee marktleiders wat OS betreft voor dit soort apparaten zijn Android van Google en iOS voor Apple iPhones. Android werd ontwikkeld vanuit een Linux kernel en wordt gedistribueerd onder een Apache open source licentie. Nu moeten wij wederom de nadruk leggen op het feit dat een open source licentie geen ‘vrije’ licentie is - in de zin van ‘free software’. In feite zijn de FSF GNU componenten alsmede de bibliotheken die door GNU/Linux OS gebruikt worden vervangen door anderen, die op BSD gebaseerd zijn. Veel fabrikanten van mobiele telefoons en tabletten, veelal concurrenten van elkaar, hebben ervoor gekozen om hun apparaten met Android uit te rusten, die daardoor een soort standaard is geworden, een beetje zoals Windows dat voor PCs was. Maar er is een (belangrijk) verschil: door de open source licenties hebben de fabrikanten de vrijheid om zelf allerlei versies van Android te ontwikkelen om ze meer geschikt te maken voor hun product. Het verschijnen van Google op de mobiele markt blijft overigens niet beperkt tot zijn eigen OS. Het bedrijf heeft namelijk Motorola opgekocht - en verkocht het in 2014 weer door aan de Chinees Lenovo - en lanceerde daarmee zijn eigen aanbod: Nexus. Dit is een heel andere strategie dan die van Apple. Diens iOS is een ‘proprietary system’ (Apple heeft volledig eigendom en controle erover) en de broncode zit potdicht. Het is exclusief ontwikkeld voor iPhones, iPads, iPods, en wat die meer zij aan iP…’s.

Hiermee is echter het beeld van de mobiele telefoniemarkt bij lange na niet compleet. Om het verder aan te vullen zouden de talrijke, frequente ‘patent-oorlogen’, de Nokia-Micro$oft joint venture (waar Windows mobiel uit voortkwam), en Rim, de vroegere marktleider met zijn Blackberry, vermeld worden. Samsung, die weer een andere strategie erop nahoudt, laat van zijn kan zien wat een Asiatische mega-kapitalistische conglomeraat vermag: de Koreaanse firma produceert de meest winstgevende componenten ter wereld, en die gaan weer voor een groot deel in zijn tablet en smartphones zitten, die het met een Android OS uitrust. En zijn Chinese concurrenten Huawey en ZTE blijven niet achter: ook zij weten het uit te houden in de genadeloze strijd om de markthegemonie.

(wordt vervolgd)
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).