Geert Lovink on Tue, 19 Sep 2017 09:49:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 12e Buddhist Film Festival Europe (EYE Amsterdam)


12e Buddhist Film Festival Europe

29, 30 september, 1 oktober in EYE, Amsterdam

 BEING HUMAN

Website: http://www.bffe.eu/

 Het Buddhist Film Festival Europe (BFFE gaat weer van start met 16 grotendeels exclusieve documentaires en speelfilms uit 10 landen.

De filmvertoningen, paneldiscussie en art-in-focus vinden plaats in  Filmmuseum Eye in Amsterdam. Hierbij een schets van enkele films en een special event:

De openingsfilm op vrijdagavond is The Last Dalai Lama? (82 min)

Als je hoort dat de Chinese regering bij wet vastgelegd heeft dat de volgende Dalai Lama door haar gekozen en opgeleid zal worden, begrijp je waar het vraagteken in de titel vandaan komt. De 14e Dalai Lama zegt in de film dat hij niet als de 15e geïncarneerd zal worden. Deze film van Micky Lemle zit zijn onderwerp dicht op de huid. Vooral het charisma en de passie van de Dalai Lama komen naar voren. Zijn passie richt zich speciaal op het Mind & Life Institute, dat hij in 1987 samen met de Chileense bioloog Francisco Varela opgericht heeft, en waar dialogen tussen wetenschappers en de Dalai Lama plaatsvinden. Het instituut concentreert zich met name op de neurowetenschappen en hersenonderzoek. De Dalai Lama beschouwt het boeddhisme als een religie én als een “wetenschap van de geest”. In de film wordt de “Atlas van emoties” geïntroduceerd, die in zijn opdracht door de gedragswetenschappers Paul en Eve Ekman is samengesteld.

De film geeft beelden weer uit de hele “regeringsperiode” van de Dalai Lama en is een kaleidoscopisch portret van zijn leven.  De muziek is van de componist Philip Glass en van Tenzin Chögyal.  

Op zondagmiddag 13 uur is er een Special Event door Mind & Life Europe

met een panel van deskundigen:

Dorothy Hillenius - Head of Digital Channels at ING Bank in Germany;

Muriel Arts - MF Flow & P2;

Prof. dr. Hans Thijssen - Philosophy of Happiness, Radboud University;

Marcello Palazzi - CEO B-Corp;

Julian Wildgruber -director/producer film;

Host: Sander Tideman, Director Mind & Life Europe

Tevens deel daarvan is de documentaire From Business to Being (89 min) van Hanna Henigin en Julian Wildgruber, waarin een voormalige investeringsbankier bij Lehman Brothers, een manager in de auto-industrie en een manager van een apotheekketen naar voren treden, die aan de noodrem moesten trekken omdat ze op de rand van een burn-out kwamen te staan.

Er komen deskundigen uit economie, wetenschap en meditatie aan het woord, die proberen bruggen te bouwen tussen ‘zakendoen’ en ‘zijn’, en nieuwe impulsen te geven aan een culturele verandering in de bedrijfswereld. De film gaat uit van het idee “mindful leadership”.

Twee van de gekozen speelfilms geven een inkijkje in de confrontatie tussen traditionele religieuze beleving en de moderne wereld.

In My son Tenzin (70 min) probeert een oude monnik uit Tibet, die geen Engels kent, zijn lang verloren zoon op te zoeken, die moeilijk te vinden is in de enorme stad San Francisco. Samen met een toevallig ontmoette jonge, Tibetaanse taxichauffeur, maakt hij een onvergetelijke zoektocht door de moderne wereld.

I am a Monk (99 min) is gemaakt door de 31 jarige regisseur Yukinori Makabe. Een jonge Japanner maakt zijn studie aan de universiteit af, en neemt een baantje aan in lokaal boekwinkeltje. Maar dan erft hij de abtsmantel van zijn grootvader die kanker krijgt, en moet het vak van abt van een zentempel leren, en tegelijkertijd volwassen worden. 

 In In de Schoot van de Zee (60 min) geeft de Nederlandse regisseur George Schouten een poetisch beeld van de zee en wat deze met mensen doet, de helende werking die de zee heeft op zwemmers. De oneindigheid van de zee kan leiden tot contemplatie op de dood, en ook die kan helend werken.

Walk with me (88 min) is een cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hahn centraal staat. Hij woont in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk. De film volgt drie jaar lang het leven van de bewoners van deze gemeenschap.

Het commentaar is van de acteur Benedict Cumberbatch.  

De film Drokpa laat het leven en de strijd om het bestaan van een Tibetaanse nomadenstam op de hoogvlakte van Oost-Tibet zien. De laatste decennia veranderen de eens zo weelderige graslanden snel in een woestijn. Drokpa laat de ongehoorde omgevings- en sociaal politieke krachten zien die deze nomaden naar de grenzen van hun bestaan dringen. Een uniek eerbetoon, van filmische schoonheid. 

Het bestuur van de stichting:

Kees Hin, Matthijs Schouten, Rager Ossel en Meino Zeillemaker.

Directeur van het festival is Babeth M. VanLoo.

Productie: Frederieke Jochems 

Voor pers contact: filmart@xs4all.nl / 06-51549270

 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).