Geert Lovink on Sun, 23 Sep 2018 22:05:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 13e Boeddhistische Film Festival 28 t/m 30 september in Eye Filmmuseum


13e Boeddhistische Film Festival 28 t/m 30 september in Eye Filmmuseum

Van vrijdag 28 t/m zondag 30 september vindt in het Amsterdamse filmmuseum Eye het Buddhist Film Festival Europe (BFFE) plaats. Het thema van de 13e editie van het festival met spirituele films, prominente gasten,

lezingen en culturele evenementen is Radical Presence.

Onderstaande enkele hoogtepunten, het volledig programma is te vinden op www.bffe.eu <http://www.bffe.eu/>.

Special event: Your liberation is bound up with mine

Het thema verwijst naar de noodzaak voor het spirituele aspect van sociaal helen, geïnspireerd door keynote spreker Rev. angel Kyodo williams. Zij is een van de twee zwarte vrouwen die ooit geautoriseerd zijn als leraar  binnen de Japanse zentraditie.

Sociaal visionair, uitgesproken activiste, en een non-conformistisch spiritueel leraar, is zij een leidende stem die niet  bang is om ongemakkelijke waarheden te uiten: “Het is ontoereikend om je op te sluiten in spirituele centra en geld te verdienen aan mindfulness, terwijl de wereld in brand staat”.

Angel spreekt over de noodzaak om progressieve idealen en sociale bewegingen nieuw leven in te blazen met een spirituele en ethische basis. Het event begint met de vertoning van de film ‘Veerkracht - Visie voor een Nieuw Amerika’  <https://www.bffe.eu/resilience-vision-for-a-new-america/?lang=nl>waarin Angel de hoofdrol vervult. De film opgenomen in de VS na de verkiezingen, met o.a. ook Robert Thurman en Xiuhtezcatl, tracht een wereld te stimuleren waarin ruimte ontstaat voor een volledig mensbeeld, en voor de mensenrechten van iedereen. De laatste jaren hebben we zowel in de VS als in Nederland een heropleving gezien van sterk anti-racistisch en pro-feministisch activisme. En zowel hier als in de VS wordt de coalitie gedwarsboomd door gepolariseerde discussies rond identiteit. In deze context biedt de visie die angel hanteert een manier om vooruit te komen. Na haar keynote toespraak zal angel in dialoog gaan over liefde, bevrijding en het vinden van een gemeenschappelijke basis in de VS en Nederland, met o.a. Mercedes Zandwijken (directeur van Keti Koti Dialogues Tables), en Nina Polak (schrijver en redacteur voor De Correspondent) en Yvonne Zonderop (journalist, bestuurder  en auteur van het boek “Ongelofelijk”).

Openingsfilm The Departure

Ittetsu Nemoto, een 44-jarige voormalige punker uit Tokio, houdt van motorrijden en dansen in clubs. Maar hij is ook priester in de Rinzai Zen, die met zijn vrouw, moeder en zoontje in een tempel op het afgelegen Japanse platteland woont, waar hij beroemd is geworden vanwege zijn werk in de strijd tegen zelfmoord. De aanpak van Nemoto is uniek, met een-op-een begeleiding, feesten, kamperen en experimentele kunstprojecten. In zijn workshop, ‘The Departure’, stellen deelnemers zich hun eigen dood voor.  Omdat hij de scheiding tussen zijn patiënten en zichzelf weigert, zien we hoe Nemoto gedwongen is om dezelfde vraag te stellen als zijn patiënten: wat maakt het leven de moeite waard om te leven? Een poëtische en diep ontroerende film over de confrontatie met de dood als mogelijkheid om beter te begrijpen hoe te leven.

Honeygiver among the Dogs

Met haar eerste lange speelfilm geeft de Bhutanese Dechen Roder, het film noir genre een feministische draai. Een vrouw uit een afgelegen gehucht wordt vermist. Politieman Kinley wordt op de zaak gezet en heeft de verleidelijke Choden als hoofdverdachte in het vizier. Maar er moet meer aan de hand zijn, want de vermiste vrouw is abdis van een boeddhistisch nonnenklooster. Kinley gaat undercover. Choden stelt hem op de proef en voert hem mee naar de legendarische wereld van vrouwelijke godheden die de strijd aanbinden tegen sociale onderdrukking  ̶ voor hem zijn het allemaal maar praatjes die hem geen angst inboezemen, eerder argwaan. Een uitdagende reis door het hedendaagse Bhutan, ‘Sexy, spiritueel en fascinerend, en subtiel genoeg om nog lang nadat de zaak is opgelost gespitst te zijn op het ontrafelen van zijn mysteries’.

The Venerable W.

In Myanmar (Burma) is de 'Eerbiedwaardige Wirathu' een, invloedrijke monnik. Maar ondanks het beeld dat Boeddhisme een geloof is gebaseerd op een niet-gewelddadige levenswijze, betekent een ontmoeting met de eerbiedwaardige W. een reis in de kern van hedendaags racisme. Al jarenlang draagt hij een anti-Islam boodschap uit, en zet aan tot geweld terwijl de militaire junta rustig toekijkt. Zijn extremistische uiteenzettingen hebben dodelijke rellen uitgelokt en worden door velen gezien als aanzetten tot volkerenmoord. The Venerable W. is het laatste deel van het 'Drieluik van het kwaad': In de eerste twee films zijn de Ugandese dictator Idi Amin en de advocaat van terreur Jacques Vergès de hoofdfiguren. Regisseur Barbet Schroeder: ‘De films gaan van hetzelfde uit: Een ontmoeting met de personages en ze laten spreken zonder ze te veroordelen. Bij dit proces kan het kwaad zich in verschillende gedaanten voordoen, en gruwel of de waarheid ontwikkelt zich dan stap voor stap vanzelf’.

Chinese filmmakers op BFFE:

Door de opkomst van authentieke Tibetaanse filmmakers wordt de essentie van het leven in Tibet nu nauwkeuriger vastgelegd. Nieuw is dat er nu ook Chinese filmmakers opstaan die een verschuiving in de documentatie van de etnische minderheden in China benadrukken. Zoals de moedige regisseur Tian Tsering, die vastberaden is een stem te geven aan de onderdrukten in Tibet, met een universeel verhaal over de liefde van ouders voor hun kinderen in zijn prachtige cinematografische film ‘Barley Fields on the Other Side of the Mountain’. Dat een aantal van deze films, zoals ook ‘Sunshine that can move Mountains’ vertoond kunnen worden naast een film met de Dalai Lama en Richard Gere, die op BFFE vertegenwoordigd zijn in het kader van het 30 jarig bestaan van de International Campaign for Tibet, voelt als een kwantumsprong voor Chinese filmmakers in het democratische proces.

Barley Fields on the other Side of the Mountain

De zestienjarige Pema woont in de afgelegen bergen van Tibet. Al generaties lang heeft haar familie in alle rust hun gerstvelden bewerkt, totdat de Chinese autoriteiten de vader van Pema hebben weggehaald en haar wereld uiteen valt. Als Pema uitgenodigd wordt zich bij een groepje locale bevolking aan te sluiten om naar India te vluchten, voelt zij zich verscheurd: Kan ze haar moeder, grootmoeder en jongere broers en zussen verlaten in deze tijd van crisis? Heeft ze het recht – of de moed – om een nieuw leven voor zichzelf te zoeken? Verteld door de ogen van een tienermeisje is de film een verhaal over de prijs van vrijheid.

-       Het gehele programma staat op de site van het festival: www.bffe.eu <http://www.bffe.eu/>
-       Het festival vindt plaats in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam

-       Kaarten zijn vanaf 6 september te koop via www.eyefilm.n <http://www.eyefilm.n/>l en tijdens het festival aan de kassa van Eye.

Website Buddhist Film Festival Europa  www.bffe.eu <http://www.bffe.eu/> 

Voor meer persinformatie:

Babeth M. VanLoo, directeur BFFE.     Email: filmart@xs4all.nl  tel: 06-51549270

Meino Zeillemaker, bestuurslid BFFE   Email: meinoz@xs4all.nl <mailto:meinoz@xs4all.nl>   tel 06-44508855




______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).