PAVILION [contemporary art & culture magazine] on Sat, 16 Dec 2006 12:54:48 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Erwin Kessler si limita perceptiei


Erwin Kessler si limita perceptiei

Dupa ce am citit textul lui Erwin Kessler din revista 22( http://www.revista22.ro/html/index.php?art=3316&nr=2006-12-15) am decis sa raspund public.

Nu am timpul necesar sa analizez fiecare afirmatie a sa, dar selectez citeva:

1. "Bienala asta am mai vazut-o. Si nu doar o data. La Berlin, la Praga si aiurea, cu numele de Berlinala."

As... Nu aveati cum sa o vedeti sub numele acesta. Inteleg metafora dar nu merge. Bienala de la Praga se numeste Prague Biennale (nu ave cum sa se numeasca Berlinala), iar cea de la Berlin se numeste Berlin Biennale (Berlinala e cea de film... ma rog... cred ca nu ati intrat unde trebuie).

2. "...in vara a mai avut loc o Bienala aici, tot internationala, tot alternativa, tot cu locatii multiple, de la cluburi la Gradina Botanica."

Se numeste Bucharest Biennale, nu a avut loc in nici un club si este complet diferita de Bienala Tinerilor Artisti. Se vede ca nu ati vizitat acest eveniment, dar va putem ierta pentru asta. Nu va putem ierta ca scrieti despre ce nu vedeti.

3. "Oricat ar parea de surprinzator, aceste manifestari declarat marginale, alternative, underground, poveriste, frecvent nesustinute de stat, sunt marturia prezentei banilor in lumea artei, chiar daca ei nu sunt atat de vizibili pe piata de arta propriu-zisa. E vorba nu despre banii politici privati, de genul fondurilor CSAC, ci despre banii europeni, care doar aparent sunt bani politici (adica oferiti de institutii guvernamentale cu scopuri ideologice), dar in realitate sunt bani sociali, umanitari."

Vai, vai, vai... Ignoranta (iertati-ma dar nu am gasit alt termen moderat) nu va scuza. Bienela de Tineret si Bucharest Biennale nu au primit niciodata "bani politici". Confundati lucrurile (MNAC a fost construit prin ordinul politic al lui Adrian Nastase, folosit in campania electorala, dar niciuna dintre bienale).

4. "Rareori participa la aceste expozitii artisti marcanti de pe scena artei mondiale, caci bienalele sunt de fapt destinate masei tacute de artisti alternativi..."

Aici am ris cu lacrimi. Vi se pare ca artisti expusi la Tate, Moma, in Documenta, sint artisti necunoscuti?

5. "Artistii traditionali, producatori de pictura si sculptura, isi pot gasi locul in galerii, in targuri, in holurile institutiilor, atunci cand n-au loc in muzee. Ei isi pot agonisi painea chiar si pe strada. Intr-o galerie pot sa incapa, in acelasi moment, lucrarile a 30–40 de artisti. Dar ce te faci cu artistii alternativi, progresisti, care au fost educati in cheia dispretului si suspiciunii fata de mijloacele artistice traditionale, care profeseaza subversiunea si sunt adeptii revolutiei tehnologice si care au nevoie, fiecare, de cate o sala in care sa le fie proiectata productia video, de canapele pentru privitori, de instalatii audio sofisticate, de voluntari care sa asigure functionarea masinariilor si instalatiilor, de locatii mai mult decat generoase ca spatiu pentru lucrari ambientale care necesita camere intregi pentru o singura idee? Cum ar putea supravietui un artist de acest tip (care nu se multumeste cu un perete intr-o galerie), pe strada, in targ, incercand sa-si vanda piesele audio sau video?"

Chiar toti artistii trebuie sa incapa in autobuz? Sa vinda la piata tablouri cu frumoase vaci si peisaje banale? Ce spuneti este o dovada clara de ignoranta, de necunoastere a scenei de arta contemporana. Decit expozitii la Mogosoaia preferam sa expunem in bienale cu expunere internationala.

As putea continua asa pina la finalul textului. Nu am rabdare si nici timp sa demontez asemenea aberatii. Sa imi fie iertata radicalitatea, dar este imposibil de raspuns la asa ceva atlfel.

Un singur lucru as vrea sa il precizez: "Bienala..., tot internationala, tot alternativa, tot cu locatii multiple, de la cluburi la Gradina Botanica, si care a atras, ca si aceasta, cohorte invizibile de vizitatori..." a avut conform biletelor vindute 24.634 vizitatori, asa cum sint sigur ca Bienala Tienrilor Artisti ar putea oferi numarul de vizitatori contorizati.

Nu am crezut ca Erwin Kessler (care beneficia de respect din partea mea) poate sa scrie asemenea chestiuni.

Opinia sa nu ma deranjeaza. Poate fi oricit de dura. Insa lipsa de informatie si evidenta partinire, dorinta de a desfiinta ceva ce nu intelegi, de a apara doar formele clasice ale artei, nu este scuzabila in context. Limitarea perceptiei prin refuzul unui al tip de abordare este impardonabila.

Razvan Ion
 _______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/