Alin Cristea on Fri, 18 May 2007 14:13:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] no comment - Supliment de Referendum


no comment ? Supliment de Referendum
   
  ?Schimbarea Romaniei nu se face doar cu poporul? Negocierea are o reputatie proasta, dar numai ea poate converti votul din 19 in proiecte politice pentru societate.? (Ioana Lupea)
   
  ?Unul dintre meritele indiscutabile ale dlui Basescu este acela ca a pus in criza sistemul politic romanesc. Mai departe, e treaba noastra, caci mai important decit ce si cum se distruge in aceasta criza este ce construim dupa aceea.? (Sever Voinescu)
   
  ?E important daca presedintele a invatat ca politica inseamna si negociere, nu doar presiune pe mediul politic, si chiar compromis.? (Liviu Antonesei)
   
   
  Ioana Avadanei: ?Cele citeva saptamini care au precedat si au urmat deciziei Parlamentului de a-l suspenda din functia prezidentiala pe Traian Basescu au scos la iveala citeva tare (nu numai ale presei) care, in zilele bune, pareau depasite. Cea mai grava (pe termen lung) si mai dezamagitoare este incapacitatea de a recunoaste tuturor capacitatea si calificarea democratica. Auzim iar vorbindu-se depreciativ despre ?pensionarele lui Iliescu?, despre tineri rataciti si ?golani?. Cei care au relatat despre mitingurile pro sau contra (nu conteaza ce, ca paleta este diversa, dar palindromica ? arata la fel vazuta si de la stinga la dreapta, si viceversa) par a nu fi digerat ideea ca fiecare om are dreptul la vot, ca opinia fiecaruia conteaza si ca fiecare isi poate exprima opinia asa cum doreste, atita timp cit se mentine in limitele legii. Este deranjanta pozitia de superioritate pe care si-o aroga unii dintre reporteri, analisti si comentatori atunci cind discuta despre
 calitatea publicului unei anumite factiuni, cind ceea ce intereseaza, strict, este dimensiunea acestuia si apetenta sa electorala.? (Le Monde diplomatique, editia romana, mai 2007)
   
  Rodica Culcer: ?Se pare ca adversarii lui Traian Basescu tin sa foloseasca perioada suspendarii sale din functie pentru a reorienta nu numai politica interna, ci si politica externa a Romaniei. Se pare de asemenea ca, fara a fi intrebati, vom fi reorientati spre Rusia in dauna Americii. Nu este exclus ca intreaga campanie impotriva lui Traian Basescu sa faca parte dintr-un demers de repozitionare a Romaniei pe scena internationala. Deocamdata, singurele rezultate palpabile obtinute de coalitia anti-Basescu pe plan international au fost distantarea aliatilor din  NATO si, mai ales, a Statelor Unite fata de Romania si o serie de articole extrem de critice in citeva ziare de prestigiu, ca Frankfurter Allegemeine Zeitung, Le Temps, The Wall Street Journal. Abia scapasem, dupa ani de eforturi si de evolutie, de imaginea dezastruoasa pe care o aveam in mass-media si in mediile politice occidentale si iata-ne din nou tinuti la distanta ca o oaie neagra. Merita oare sa fie
 suspendat un presedinte pentru ca sa ajungem exact acolo unde ne aflam dupa mineriada din 1990?  Poate ca la 19 mai ar trebui sa ne punem si aceasta intrebare.? (22, Nr. 895, 1-7 mai 2007)
   
  Dan Tapalaga: ?Dezbaterile regizate la televiziuni si ziare cu libertate de expresie controlata nu sint nici o victorie a democratiei si nici n-o slujesc. Ele ocolesc cu grija o tema esentiala: calitatea democratiei din Romania. Or, calitatea democratiei s-a degradat masiv. Institutiile ei fundamentale sint delegitimate brutal tocmai de catre cei care pretind ca le pazesc. A observat-o excelent Jean Michel de Waele, analist pentru Europa Centrala si de Est. Spre deosebire de Polonia, unde calitatea democratiei s-a alterat doar la nivel ideologic si discursiv, in Romania sint paralizate si atacate frontal institutiile ei de baza: guvern, parlament, presedintie, servicii secrete, organizatii civice. Nimic n-a scapat in aceste zile de tavalugul delegitimarii atent dirijate.? (22, Nr. 894, 24-30 aprilie 2007)
   
  Cristian Tudor Popescu: ?Este de neimaginat ca presedintele Romaniei [Ion Iliescu], dupa ce cu 17 ani in urma chema la televizor masele sa faca ordine in Piata Universitatii, si au venit minerii, sa instige acum masele asupra unor persoane fizice impotriva carora nici macar nu s-a pronuntat vreo sentinta definitiva in Justitie. [?] In felul acesta, dupa 17 ani, am reusit sa revenim exact la civilizatia politica si morala din 1990: o Justitie ca aceea din procesul lui Ceausescu, unde avocatul apararii urla mai acuzator decit procurorul, un presedinte care cheama poporul sa-i pedepseasca pe ?uriti?, rusii care ?isi baga coada?, manifestatii pentru aruncarea peste balustrada a unora si altora, monarhia salveaza Romania. In 17 ani, cei care n-am crapat, n-am cistigat decit ridurile care ne brazdeaza fetele si niste smocuri de par albit degeaba.? (Gandul, 11 mai 2007)
   
  Cristian Pirvulescu: ?Ideea ca unui cetatean al Romaniei, oricare ar fi acesta, i s-ar fi putut interzice sa candideze la presedintie fara sa existe o sentinta judecatoreasca definitiva sau invocand  ?desfasurarea instructiei penale?, prevazuta la articolul 53 din Constitutie, da seama despre arbitrariul care domneste in Romania. Nu punerea in aplicare, ci simpla colportare a zvonului este suficienta pentru a dovedi nu doar ca reforma justitiei nu s-a terminat, ci ca progrese, atitea cite au fost, s-au datorat conjuncturii, iar nu unei strategii bazate pe un larg consens politic. [?] Chiar si la o analiza superficiala, votul de suspendare nu a reprezentat, cum au psalmodiat unii, nici vreo incununare a democratiei, nici aplicarea principiului separatiei puterilor in stat, ci a consemnat esecul politicii postcomuniste. Vocatia consensualista a parlamentului a fost estompata, iar viziunea majoritarista si conflictuala, pe care pina de curind o sustinea doar Traian Basescu,
 a devenit un loc comun. Lasat la voia partidelor politice, parlamentul a devenit, dintr-o institutie a consensului, o victima a ambitiilor politice lipsite de orice suport doctrinar. [?] Preferinta pentru amplificarea conflictului institutional, iar nu pentru rezolvarea lui in cadrul parlamentarismului, afisata de toti actorii politici, indica nu doar limitele sistemului politic actual, ci si nevoia unei reforme urgente.? (22, Nr. 894, 24-30 aprilie 2007)
   
  Lucian Dan Teodorovici: ?Noul guvern al lui Calin Popescu-Tariceanu pare anume croit pentru a crea, de asta data definitiv, o uriasa falie intre ultimii naivi ai electoratului si politica romaneasca. Daca dezamagirea provocata de Conventie in 1996-2000 a putut fi scuzata cumva, mai mult retoric, prin prezenta in guvern a P.D.-ului, deci a unei laturi, chiar daca mai curate, a F.S.N.-ului, daca acelasi lucru s-a putut spune si referitor la perioada 2004-2007, o data cu noul Cabinet Tariceanu moare si aceasta ultima scuza, convertibila in speranta. Fiind, la rindu-mi, unul dintre acei naivi mai sus pomeniti, nu-mi pot dori decit ca acest nou guvern sa-mi contrazica deja expusele prejudecati. Dar fie si prin aceasta ultima fraza deja imi pare ca am mers cu naivitatea prea departe.? (Suplimentul de cultura, Nr. 102, 7-13 aprilie 2007)
   
  Corina Dragotescu: ?Se poate vorbi, in acest moment, despre o dictatura parlamentara, chiar daca pare usor exagerat. Din punctul de vedere al pirghiilor, Parlamentul poate face orice doreste. Nimeni nu-l mai poate controla sau opri. In Constitutie nu exista aproape nici o posibilitate de a dizolva Parlamentul pentru a se ajunge la anticipate. De asemenea, premierul nu poate fi inlocuit decit de Parlament si tot Parlamentul este cel care vrea acum sa aiba ultimul cuvint in urma unui referendum. [?] Practic, populatia este captiva Parlamentului. Uneori, ai impresia ca, o data cu votul dat la patru ani, electoratului i se leaga miinile pentru urmatorii patru ani. Aceasta situatie vine din constructia legislativa prost intocmita in anii post-revolutionari. Fiecare scandal a lasat urme adinci in legislatie, sistemul fiind de cele mai multe ori schimbat in functie de coalitiile sau de interesele de moment. Cel mai rau lucru este ca nimeni nu a incercat sa mentina, prin pirghii
 legale, un echilibru intre cele trei puteri. Permanent a existat tentatia uneia de a le domina pe celelalte si, de aici, derapajele democratice care au dus la subrezirea intregului edificiu. Concluzia este una singura si este destul de trista. De dictatura am scapat doar formal acum 17 ani. Ea este inca in multi dintre cei care astazi conduc Romania din diferite pozitii de autoritate, fie ca sint politice, fie economice.? (Cotidianul, 26 aprilie 2007)
   
  Doina Cornea: ?Nu avem nevoie de un unic conducator pentru ca singur - fara control parlamentar si civic - ar putea duce tara in dictatura. Institutiile statului, asezate in canoane firesti, trebuie sa fie conduse de oameni profesionisti, responsabili, dedicati misiunii lor. E important sa revenim la o stare de normalitate. [?] Avind in vedere disensiunile constante din ultimii 17 ani, credem ca ar fi cazul sa punem in dezbatere publica forma de guvernamint cea mai potrivita pentru poporul roman: republica prezidentiala, republica parlamentara sau monarhie constitutionala." (Adevarul, 16 aprilie 2007)
   
  Ovidiu Simonca: ?Situatia e mai grava decit o simpla pozitionare pro sau anti-Basescu. 20 mai nu e sfirsitul crizei, ci reinceperea ostilitatilor. Pina cind presedintele nu va intelege ca proiectul de modernizare are nevoie de idei, dar si de majoritati parlamentare, de guverne stabile si incurajate de votul popular, pina atunci vom alerga spre Piata Universitatii iluzionindu-ne ca aparam democratia. Nu aparam democratia, il aparam pe Traian Basescu. Si ii oferim de fapt o iluzie: aceea ca el e salvatorul nostru, aparatorul nostru. Noi l-am construit pe Basescu, noi l-am creditat cu puteri pe care nu le are constitutional, cind, de fapt, trebuia sa-l cenzuram, sa-l criticam si sa-i sugeram, cu puterile noastre limitate de cetateni obisnuiti, ca are nevoie de o echipa, de un program si de solidaritate politica.? (Observator cultural, nr. 112 (369), 26 aprilie ? 2 mai 2007)
   
  H.-R. Patapievici: ?Suspendarea unui presedinte ales de majoritatea romanilor in beneficiul unuia impus de doar 322 este un scandal. E un scandal pentru ca furnizeaza dovada clara a faptului ca procedeele democratice pot fi folosite in favoarea putinora, prin nesocotirea multora si, prin ignorarea binelui comun, pot fi indreptate impotriva tuturor. [...] Daca nu sint toti ?cleptocrati?, cum i-a caracterizat Karl Peter Schwarz in editorialul din ?Frankfurter Allgemeine Zeitung?, din 23 aprilie a.c., parlamentarii nostri sint totusi cu totii partidocrati.? (Evenimentul Zilei, 3 mai 2007)
   
  Gabriel Liiceanu: ?Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca sint intelectual si mi se pare normal ca un intelectual sa creada, dincolo de vremi, in adevar, bine si dreptate si, daca nu-i poate impiedica pe oamenii politici sa masluiasca jocul, macar ii poate impiedica sa-si prezinte fapta ca morala si ca regula insasi a jocului. Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca la Paris si in alte capitale ale lumii oamenii ies in Piata ori de cite ori au senzatia ca istoria se face peste capetele lor si impotriva lor. Si m-am gindit ca, daca in Franta, Anglia sau Germania parlamentele lor ar fi votat asa cum a votat al nostru in 19 aprilie, sute de mii de oameni ar fi iesit in strada si parlamentul ar fi fost dizolvat. Am iesit duminica, 22 aprilie, in Piata Parlamentului nu pentru ca sint ?pro-Basescu?, ci pentru ca Traian Basescu a clatinat vasul cu mil si apa statuta al tranzitiei. Si stiu ca, indiferent de ce se va intimpla, dupa el nu va mai fi ca inainte.? (Evenimentul
 Zilei, 1 mai 2007)
   
  Vladimir Tismaneanu: ?Campania impotriva lui Traian Basescu, soldata cu acest rezultat catastrofic pentru destinul tarii ca membra a NATO si a Uniunii Europene, este riposta directa a oligarhiei nationalist-securiste la actiunile presedintelui legate de lupta impotriva coruptiei, desecretizarea arhivelor Securitatii si condamnarea regimului comunist ca ilegitim si criminal.  Prin curajul si perseverenta dovedite, Traian Basescu a devenit practic exponentul tuturor fortelor interesate in ruptura categorica si definitiva cu trecutul totalitar.? (Evenimentul Zilei, 20 aprilie 2007) 
   
  Petre Iancu: ?Fapt e ca tocmai succesului basescian in lupta pentru democratie si legalitate i se datoreaza suspendarea presedintelui. Liderul romanilor plateste pentru vorbe si fapte. Pentru ca, dupa regele Mihai, e primul lider roman, care, aflat la putere, a indraznit sa spuna lucrurilor pe nume. Si pentru ca e autorul unor fapte de anvergura istorica, menite sa desparta Romania pentru totdeauna de trecutul ei totalitar. Deschiderea arhivelor securitatii, condamnarea comunismului si sustinerea reformei printr-un ministru, demis intre timp, hotarit sa confere justitiei romanesti independenta, statutul, orientarea si capacitatea puterii judiciare a statelor de drept veritabile au pus in pericol mare mafia care a confiscat revolutia din 1989.? (Deutsche Welle, 20 aprilie 2007)
   
  Andrei Cornea: ?De pe acum se poate spune ca, oricare va fi destinul sau politic viitor, Traian Basescu a reusit deja ? mai curind instinctiv decit deliberat si programatic ? sa obtina un rezultat spectaculos si dramatic totodata: ralierea unei parti insemnate deopotriva a masei populare si a elitei intelectuale in jurul sau, cit si in jurul uni ideal generos, desi vag, totul sustinut de o indignare comuna precisa. Ramine de vazut ce va reusi sa construiasca pe aceasta baza ? s-o recunoastem, prea larga ca sa nu fie si fragila.? (22, Nr. 896, 8-14 mai 2007)
   
  Sorin Bocancea: ?Indiferent de pacatele si de intentiile sale politice si chiar in cazul in care nu si-a dorit acest lucru, Basescu are meritul de a fi supus sistemul la o presiune ce l-a facut sa piriie din toate incheieturile. Aceasta proba prelungita de realism politic la care i-a supus pe politicieni poate aduce schimbari cu efecte benefice pe termen lung. Se stie ca realismul politic al lui Machiavelli a anuntat modernitatea. Daca actuala proba de realism va insemna modernizarea sistemului nostru politic, inseamna ca toata agitatia acestei perioade a meritat efortul.? (Timpul, aprilie 2007)
   
  Adrian Ilie: ?In ultimele zile constatam ca simbolul incalcarii Constitutiei nu este Traian Basescu, ci Palatul Parlamentului. Pe vremea cind se numea Casa Poporului, era simbolul megalomaniei unui dictator descreierat, acum a devenit simbolul castei infame care paraziteaza Romania. Se pare ca democratia asa cum este gindita la Parlament preia modelul antic, Roma si Atena, in care libertatea si egalitatea in fata legii nu era pentru prostime. Avem toate sansele ca Romania sa devina o Brazilie a Uniunii Europene, in care se respecta parametrii formali ai democratiei, indicii macroeconomici dau bine, desi larga majoritate traieste in mizere ?favelas?.? (Curierul National, 25 aprilie 2007)
   
  Robert Turcescu: ?Traian Basescu e cel mai bun dintre toti oamenii politici aparuti in 17 ani de la caderea lui Ceausescu. Pentru cei mai multi dintre romani, e intruchiparea omului politic remarcabil. Unii l-ar vrea clonat in, cel putin, 322 de exemplare. Dar n-ar trebui sa ne fie macar rusine ca, in atita amar de vreme, n-am reusit sa aducem in prim-planul vietii publice cel putin inca un personaj politic de talia lui Basescu? [?] Cu Traian Basescu pe post de unic depozitar al sperantelor noastre de mai bine, eu ma simt insa0 teribil de inspaimintat. Imi lipseste, pina la disperare, confortul alternativei. As vrea sa apara, de miine daca s-ar putea, inca o varianta, macar una, buna de luat in calcul pentru ceea ce va sa fie ocupantul functiei supreme in stat.? (Cotidianul, 16 mai 2007)
   
  Traian Ungureanu: ?Cea mai importanta consecinta a referendumului din 19 mai va fi aparitia miscarii intr-un sistem static. Datele acestei surprize seismice vin din distanta care desparte societatea de corpul demnitarilor. Istoria acestei defazari va culmina, probabil, cu victoria categorica a lui Traian Basescu. Procesul curge, la vedere, de mai bine de doi ani, dar a fost foarte prost inteles de clasa politico-economica, mai ales dupa aparitia fenomenului Basescu. [...] Voiculescu, raidurile de noapte ale lui Chiuariu, resuscitarea tirzie a lui I. Iliescu. Efectul e aproape nul. Alegatorii cautati de aceste mesaje nu mai exista. Exista, in schimb, o majoritate sociala pro-Basescu, mult mai adinca decit orice bazin electoral. Pina la urma, societatea si-a gasit singura mijloace de reprezentare si nu mai are nevoie de sugestii de partid. Asta explica incleierea neasteptata a unei lumi altadata infinit feliate.? (Cotidianul, 14 mai 2007)
   
  Alin Mungiu-Pippidi: ?Ce desparte pe romani la referendumul din 19 mai, si cit e de profunda ruptura? Falia noastra separa pe cei care cred ca statul de drept are un campion in Basescu, si anume unul cu sanse sa rezolve ceva, si cei care fie nu vor un stat de drept, fie nu cred ca Basescu il poate livra (ma refer aici la publicul larg, nu la cei care au interese de tot felul sa fie intr-una sau alta din cele doua tabere). Ruptura nu ameninta nici fiinta noastra nationala, nici democratia, presupunind ca zelos-stupida coalitie antiprezidentiala nu se apuca sa fure la vot, fapt care ar duce direct la pierderea dreptului nostru de vot in UE si o dezonoare greu de imaginat. Altfel, cei care vor vota contra suspendarii presedintelui vor sa amendeze Parlamentul mai mult decit sa-i dea un premiu lui Traian Basescu. Votul din 19 mai este despre egalitatea in fata legii si supararea poporului pe politicienii care se plaseaza mereu deasupra celorlalti. Suspendarea unui presedinte
 ales direct, fara motive legale temeinice loveste in singurul instrument democratic pretuit de publicul nostru: votul direct pentru alegerea presedintelui. Fantasmele de schimbare constitutionala intr-o republica parlamentara provin de la oameni care fie nu stiu, fie nu le pasa ce vrea electoratul nostru. [?] Daca, asa cum e probabil, presedintele cistiga, vom evita ce e mai rau, dar nu vom fi cistigat mare lucru fata de situatia de acum citeva luni. Tot nu vom avea o constructie politica alternativa, pentru ca un presedinte nu poate fi o alternativa la un Parlament.? (Romania Libera, 9 mai 2007)
   
  Emil Hurezeanu: ?Un Traian Basescu reinstalat la cirma prin scrutin universal va fi la fel de inutil precum un Traian Basescu trimis la plimbare prin vot parlamentar daca ceea ce urmeaza, in planul unor schimbari profunde, in adincul obscur al salii masinilor, nu va iesi rapid si pentru toata lumea la lumina zilei. [...] Un Traian Basescu victorios trebuie sa se comporte, cu alte cuvinte, cu decenta si sensibilitatea, adesea lipsa la apel in ultimii doi ani si jumatate, ale unui invingator responsabil si nu cu tifna si suficienta singurului salvator posibil. [...] Traian Basescu nu poate reforma Romania singur, si nici macar alaturi de majoritatea populatiei, impotriva sistemului politic existent. El trebuie sa obtina consensuri si sa gaseasca aliati, sa obtina solutii prin negociere si compromisuri cu actorii si figurantii existenti, nu ideali, ai scenei politice.? (Romania Libera, 15 mai 2007)
   
  Mircea Vasilescu: ?La referendum, s-ar putea ca oamenii sa vina nu pentru a sustine sau a respinge o persoana, ci pentru a arata ca nu le este indiferent cum li se construieste viitorul. Daca suficient de multi oameni se vor gindi la asta, inca nu e totul pierdut. Daca vom ramine in continuare impartiti radical intre ?cine e cu Basescu? si ?cine e contra lui Basescu?, atunci riscam sa ne ratam viitorul imediat. Deocamdata, din inconstienta politicienilor si nepasarea multora dintre noi, am ratat intrarea cu adevarat in Uniunea Europeana.? (Dilema veche, Nr. 171, 28-24 mai 2007)
   
   
   
  Reviste electronice ? Abonament gratuit   
  revist@ ? grupaj din principalele reviste culturale. ?Revista lui Alin este un soi de memorie condensata a efemerului jurnalistic ? paginile aurii ale gesturilor noastre recente: esti in ea, deci existi!" (Alex. Leo Serban). 
   
  cinem@ ? grupaj cu informatii si comentarii despre cele mai bune filme de pe posturile TV . ?In societatea de astazi care cunoaste o expansiune uriasa a vizualului in cele mai diverse si neasteptate forme, a invata sa privesti devine o necesitate practica.? (Mircea Vasilescu)
   
  no comment ? un anunt ciudat, o informatie care te buimaceste, o scena care te lasa gura-casca. ?Fiecare manipulat trebuie sa aiba cel putin un minut pe zi de ?No comment?, intr-o tara ca a noastra unde in fiecare tramvai de mult scrie clar: ?manipulantul nu sta de vorba cu pasagerii?.? (Radu Cosasu)
   
   
  Pentru abonament gratuit mentionati optiunile intr-un mesaj la alincristea@thymos.ro 
  Pentru renuntare la abonament mentionati ?sfirsit? linga optiuni
   
  Cele trei newslettere saptaminale se afiseaza pe site-ul de puzzle cultural www.thymos.ro 
   
   
  ?Trei portaluri culturale de frecventat: Thymos: puzzle cultural, Romania culturala si LiterNet.ro?
   
  (http://doro.weblog.ro/2006-8-1.html)

 __________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/