Ovidiu Octav Florea on Thu, 24 May 2007 22:53:03 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] eveniment si nu numai!


  Pardon...Corectie...Vom incerca sa fim "profi" si decenti in masura posibilitatilor !!!Comunicat angajat!
   
  *******************************************************************************************************
   
  NU DISCRIMINARII!
  Teatru, film si concert ?  artisti amatori si profesionisti angajati civic
   
  Pe 24, 25 si 26 mai incepand cu orele 20 (probabil 21 - datorita coordonatelor geografice ), pe terasa de la Motoare va avea loc evenimentul "Esti spectator?!... Ia atitudine!" 
  Proiectul vizeaza problematica discriminarilor de orice natura si este un manifest al tolerantei, intelegerii si al acceptarii diferentelor si a diversitatii care ne inconjoara. 
   
  Discriminarea este, in cele din urma, rezultatul interactiunii unei multitudini de factori care-si au originea in structura intima de functionare a societatilor si indivizilor. 
   
  Intensitatea manifestarii acestui fenomen, care a stat de-a lungul istoriei la baza fracturii societatilor de pretutindeni, isi gaseste adeseori justificarea (cel putin cinica) in doctrine si argumente de ordin ideologic, religios, moral etc. ? adevarate speculatii care, de cele mai multe ori, nu au o legatura fundamentala cu doctrina respectiva ; cu siguranta NU AU ACOPERIRE STIINTIFICA si mai ales sunt rupte de evolutia mentalitatilor si tendintele moderne de reformare a tuturor credintelor. 
   
  Unii reprezentanti ai clerului, politicieni, leaderii religiosi ai altor confesiuni au pierdut la randul lor contactul cu evolutia mentalitatilor si cu mersurile umanitatii...sau cel putin fac eforturi disperate, uneori condamnabile de a le ignora.
   
  In prezent, aceasta boala se hraneste din credulitatea bunului simt popular, flutura omniprezenta himera pericolului national  (iar daca spaima nu exista, au ei grija sa o provoace) si false valori legate de traditie, sentimente de mandrie nationala si patriotica, o imensa risipa de energie care ar putea fi canalizata cu totul altfel spre benefeciul comunitatilor pe care eminentele dumnealor le reprezinta. Toti acesti domni pacalici cu certificate si legitimatie, adevarati guru si detinatori de adevaruri fundamentale trebuiesc ignorati ? probabil singura conotatie pozitiva derivata din cuvantul ignoranta.
   
  Un exemplu pozitiv ar fi jocurile olimpice (criticabile la randul lor, dar imposibil de comparat cu razboaiele etnice, genociduri, etc) care la origine au fost gaselnita geniala a consiliilor/sfaturilor obstesti din cetatile Greciei antice. Dorind sa intrerupa razboaiele fratricide care nu faceau decat sa slabeasca si sa distruga propriile cetati (polis?gr/ civitas ? lat/city ? en ; deci nu cu sensul de  fortificatii) si civilizatia elenistica, au reusit partial sa atenueze ura reflexa dintre comunitati, impamantenita prin forta perpetuarii conflictelor, sublimand nevoia de confruntare si razbunare intr-o competitie sportiva de mare popularitate si anvergura. Olimpiadele au fost si sunt un ideal deturnat, dar, in acelasi timp, au reprezentat solutia pe intelesul tuturor ? cel putin la vremea respectiva. 
   
  Ca si de-a lungul istoriei, in zilele noastre, MOLIMA discriminarii se sprijina si exploateaza diferentele de ordin social, economic, cultural, parghii cunoscute ale ?modelului? de functionare  si de interactiune din universului psiho-afectiv uman (emotivitatea) si elementele de diferentiere "vizibila". Toate ingredientele sunt  - uneori savant sau alteori la intamplare - amestecate intr-o ?Salade du Chef? servita omenirii intr-un meniu cu gust (scuze pentru ?cagofonie?) de idei purtand semnaturi ?agreate?, cu sprijinul unor elemente mass-media atotputernice, leaderi de opinie contraFUCKuti (scuze nu am putut sa ma abtin ; una pe pagina nu-i mult) si tot felul de paiate de buna credinta.
   
  Discriminarea este evident un mecanism complex in care putem decripta ignoranta, angoase, prejudecati, strategii de comunicare in serviciul unor interese politice si economice.
   
  "Esti spectator?!...Ia atitudine!" isi propune sa prezinte prin intermediul unei serii de scurt metraje, piese de teatru si concert o alta viziune despre diferentele de orice natura, care, in opinia organizatorilor, ar trebui sa constituie un factor de mediere si ponderare al tensiunilor sociale si politice de orice natura; o punte spre acceptare si toleranta si, de ce nu, un motiv de respect si apreciere intre INDIVIZI (acolo - in noi - este cheia), rase, popoare, religii si credinte.
   
  Nu este vorba despre o ?reforma? sau ?moda? recenta, este vorba despre un proces continuu de educare si, mai ales, de auto-educare a fiecaruia dintre noi pentru combaterea unor reflexe, prejudecati uneori ancestrale si - cel putin - a atitudinilor care sfideaza bunul simt comun si principiile elementare ale oricarei doctrine, morale sau etici rationale, recunoscute si acceptate. 
   
  Convingerile si stilul open minded cultivate pe fondul unei pasivitati permanente nu sunt suficiente procesului de auto-educare si progresului social din Romania. Actiunile, insinuarile si manifestarile care accentueaza in mod negativ diferentele si care duc la ofensa, provocare, conflicte si abuzuri sunt in egala masura o insulta adusa inteligentei si capacitatii de discernamant a fiecaruia dintre noi....Luati atitudine in limita posibilitatilor fiecaruia dintre dumneavoastra si ajutati-i pe cei din jur sa inteleaga si sa ia atitudine la randul lor! 
   
  Evenimentul ?Esti spectator?! ..Ia atitudine!? caruia i-as adauga in titlu si ?I A  A L T I T U D I N E? este organizat de Comisia Nationala de Combatere a Discriminarii cu sprijinul Trustului Catavencu si al altor citeva zeci de asociatii civice.
   
  Informatii suplimentare (CNCD - Madalin Rapan)
  021-3126578
    021-3126585

   
  Octav Florea

   
  

ionut cioana <ionutcioana@yahoo.com> wrote:
  COMUNICAT DE PRESA / INVITATIE

Luni, 28 mai 2007, ora 19.00, la Teatrul Odeon
va avea loc evenimentul teatral experimental
CA(R)NE ? ORASUL E AL NOSTRU
textul si regia Calin Dan.

Distributia este formata din persoane private de libertate ce executa pedepse cuprinse intre 4-20 ani, in penitenciarul Colibasi.

Proiectul este organizat de Ministerul Mediului Olanda - Atelier Rijksbouwmeester, Haga.
Spectacolul este realizat in baza programului Prison Star ce se deruleaza la penitenciarul Colibasi
cu sprijinul Ministerelor Afacerilor Externe si al Justitiei din Olanda precum si al Ambasadei Olandei la Bucuresti.

Co-organizatori ai acestui eveniment sunt:
Fundatia Hand Milked Visions, Amsterdam;
Swiss Cultural Programme Romania, Pro Helvetia / SDC;
Centrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti;
Administratia Fondului Cultural National, Ministerul Culturii si Cultelor, Romania;
Teatrul Odeon, Bucuresti ? care gazduieste spectacolul
in cadrul programului ?Teatrul si societatea?, initiat in 2006.

Din echipa de creatie fac parte
Matze (sound design si DJ), Cosmin Ardeleanu (scenografie), Valentin Chincisan (animatie computerizata si VJ),
Suzana Dan (campanie vizuala si recuzita speciala), Victor Velculescu si Marius Iacob (imagine video)

Spectacolul abordeaza relatia dintre stapani si supusi, dintre dictatori si multime. Subiectul piesei este o zi din viata cainilor proveniti de la demolarile efectuate in anii ?70-80, in Bucuresti, pentru a face loc constructiei Casei Poporului, planul existential si cel al mitului impletindu-se in permanenta. Prezenta scenica este sustinuta de registrul sonor original si completata de proiectii video si filme de animatie mixate in timp real.

Spectacolul este realizat in cadrul proiectului ?Repetitie cu public? lansat de Calin Dan in 2005.

Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri va rugam sa ne contactati la
Teatrul Odeon, telefon 313 68 74 sau pe e-mail la odeon.art@teatrul-odeon.ro ? persoana de contact Laura Sterian,
la CIAC telefon 3229005, irina.cios@icca.ro - persoana de contact Irina Cios.

Acesul este liber in limita locurilor disponibile.



C&#259;lin Dan
cozyhome@tiscali.nl


n. 1955, Arad, România
Tr&#259;ie&#351;te la Amsterdam si Bucure&#351;ti &#351;i este activ în contextul interna&#355;ional ca artist visual (independent si în subREAL), teoretician media &#351;i curator. A absolvit studii de istoria si teoria artei la Universitatea de Art&#259; din Bucure&#351;ti (1979).

Expozitii personale:
2006 - sony/wmf/pp. Trip. Sample City. Three takes on emotional architecture, Stroom, Haga, Olanda; - Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue, Galeria Noua, Bucuresti, Romania; 2005 - Lost in Transition, Vaal Gallery, Tallinn, Estonia; 2003 ? Arhitectura Emo&#355;ional&#259;, MNAC / Kalinderu Media Lab, Bucuresti, Romania; 1999 - Happy Doomsday!, ZKM, Karlsruhe, Germania.

Particip&#259;ri: (selectie)
2006 - Europart, spa&#355;iul public, Vienna, Austria; - Biennale Cuvée, OK Zentrum, Linz, Austria; - Guestroom # 4. Atelier Rijksbouwmeester, Museum Het Domein, Sittard, Olanda; - Zones of Contact, 15 Sydney Biennale, Museum of Contemporary Art, Sydney, Australia; - Happy Believers, 7th Werkleitz Biennale, Halle, Germania; 2005 - We Are the Artists, International Biennial of Contemporary Art, Praga, Cehia; - Normalisation, Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul, Turcia; - Invisible Cité, Grande Bibliothèque, Montreal, Canada; 2004 - Video as Urban Condition, Austrian Cultural Forum, Londra, Marea Britanie; - Revolutions Reloaded. Laboratorio Romania, Artra Gallery, Milano, Italia; - Other Neighborhood, Tallinn Art Hall, Tallinn, Estonia; - Systemstörung, Edith-Russ-Haus für Medienkunst, Oldenburg, Germania; - Formate/Moving Patterns, Bucuresti, Romania (2005 - Kunsthalle Wien, Austria); - Extended Views, Centre Ceramique, Maastricht, Olanda; - Collage Europa,
Nederlands Architectuur Instituut, Rotterdam, Olanda; 2003 - Personal Places, Galleria A+A / Centro Espositivo Sloveno, Venice, Italia; 2002 - Exchange & Transform (Arbeitstitel), Kunstverein, Munchen, Germania.

Selec&#355;ii în festivaluri de film (selec&#355;ie):
2007 - 53rd International Short Film Festival Oberhausen, Germania; 2005 - 22nd Kassel Documentary Film- & Video Festival, Kassel, Germania; 2001 - Videonale 9, Bonner Kunstverein, Bonn, Germania.





---------------------------------
Ready for the edge of your seat? Check out tonight's top picks on Yahoo! TV. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/


 
---------------------------------
Sucker-punch spam with award-winning protection.
 Try the free Yahoo! Mail Beta.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/