Asociatia Altermedia on Thu, 18 Oct 2007 16:43:59 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] CEDO despre protectia corespondentei electronice


Decizie CEDO privind protectia corespondentei electronice 
Conform informatiilor oferite de dr. Radu Chirita, lector la Facultatea de Drept a UBB Cluj si titular al cursului Protectia europeana a drepturilor omului, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca in timpul unei perchezitii, continutul corespondentei electronice trebuie tratat la fel ca oricare alt obiect sau document de interes pentru anchetatori. 
Prin hotararea Wieser et Bicos Beteiligungen GmbH contra Austria, din 16 octombrie 2007, CEDO a stabilit ca toate garantiile de care beneficiaza o persoana in raport de realizarea unei perchezitii sunt incidente si pentru corespondenta electronica. In consecinta, daca legea interna subsumeaza realizarea unei perchezitii de indeplinirea unor conditii de forma si de procedura, aceleasi conditii trebuie respectate si pentru cautarea in corespondenta electronica a unei persoane. In speta, intrucat martorii asistenti nu au asistat si la cautarea in calculatorul societatii reclamantei si nici nu s-a realizat vreun proces-verbal de perchezitie care sa consemneze documentele electronice care au fost copiate de catre anchetatori, CEDO a constatat ca art. 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului a fost violat.
Acesta stipuleaza, sub titlul "Dreptul la respectarea vietii private si de familie" ca "Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale" si ca amestecul autoritatilor publice in exercitarea acestui drept este permis doar "în masura în care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirii faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."
________________________________
Asociatia Altermedia
contact@altermedia.ro | www.altermedia.ro
tel. (40) 722 190 685, (40) 723 011 293 | fax (40) 31 815 27 80 | OP 1 - CP 705, Bucuresti

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/