Calin Stegerean on Fri, 11 Sep 2009 11:10:35 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Evenimente la Muzeul de Arta Cluj 15-16 septembrie


Va invitam sa participati la evenimentele organizate de
Muzeul de Arta Cluj-Napoca
in zilele de 15 â 16 septembrie 2009
Â
Â
Arte Martiale. Arte Partiale
Invitat: Ioan Sbarciu
Moderator: Erwin Kessler
Â
Marti 15 septembrie, orele 18
Â
Â
La invitatia Muzeului de Arta clujean, un muzeu ce doreste a fi si un loc al dezbaterilor de idei, Artele MarÈiale, un program de dezbateri pe teme de arta contemporana initiat de Erwin Kessler la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, se delocalizeaza pentru prima data, descind la Cluj si devin Partiale.
Â
Figura centrala a lumii artistice clujene, Ioan Sbarciu, preÈedinte al UniversitaÈii de Arta Èi Design (UAD) din Cluj Èi totodata senator in Parlamentul Romaniei, este singurul invitat de pina acum al Artelor MarÈiale cu care poate fi abordata problema relatiei artei cu puterea, direct din perspectiva artistului care reprezinta puterea. Organizator Èi administrator redutabil, Ioan Sbarciu (sub rectoratul caruia UAD a devenit ceea ce este azi, probabil cea mai activa instituÈie de invaÈamint artistic superior din Romania) ne poate lamuri ce ia Èi ce aduce arta in politica Èi ce ia sau ce aduce politica in arta, daca politica artei i-a facilitat deprinderea artei politicii Èi daca saltul de la arta la politica este determinat de resimÈirea unei limite, a unui neajuns al artei la ora actuala, sau el a fost efectul unor considerente de alt ordin. 
Â
Â
Cel ce se pedepseste singur.Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion GrigorescuÂ: arta si Romania in anii â80-â90
Â
Verisaj: miercuri, 16 septembrie 2009, orele 18
Â
Muzeul de Arta din Cluj-Napoca gazduieste, in perioada 16 septembrie-15 octombrie, expozitia "Cel ce se pedepseste singur. Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta si Romania in anii â80-â90". Organizata de Institutul Cultural Roman la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia (5 aprilie â 15 mai)Â expozitia a fost itinerata deja la Muzeul de Arta din Timisoara si la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar din noiembrie va fi prezentata la Viena (Klosterneuburg). 
Coordonatorul proiectului, Erwin Kessler, evidentiaza elementele care particularizeaza aceasta expozitie: âPe de-o parte, ea focalizeaza asupra unei perioade nevralgice din istoria tarii, respectiv anii '80, anii celei mai acute si dramatice depresii economice, sociale si politice din istoria noastra recenta, si perioada imediat urmatoare acestora, anii '90, anii bulversantei tranzitii, care au marcat rasturnari de valori determinante, adaptari, avanturi si esecuri rasunatoare. Pe de alta parte, expozitia realizeaza aceasta fresca cu functie analitica prin intermediul unei ample prezentari a operei celor mai importanti trei artisti care, in chip semnificativ, au fixat jaloanele critice ale libertatii de constiinta in anii '80 (prin lucrari ce denunta actiunea devastatoare a unui sistem opresiv generalizat, ce afectase fibrele cele mai profunde atat ale constiintei cat si ale vietii de zi cu zi), artisti care nu au contenit insa, nici in anii '90, sa
 demaste ratacirile, violenta si frustrarile unei perioade caracterizate de definitii mai mult sau mai putin originale ale democratiei.â



Â
Â


      
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/