Ingrid van Tol on Tue, 2 Nov 1999 12:44:11 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

nettime-nl: aankondiging internetkunst in de BalieAANKONDIGING CINEMA DE BALIE


Cinema de Balie

{ HYPERLINK http://www.balie.nl }

kleine-Gartman plantsoen 10, Amsterdam.

Res: 020-5535100
Things to come # 6

Salon Digital

internetkunst


Cinema de Balie, Vrijdag 12 november 1999, 21.30 uur


Presentaties van

Walter van der Cruijssen (Salon Digital)

Alexei Shulgin


Het jaar 1999, meldt de in Internetkunst gespecialiseerde newsgroup Rhizome, is het jaar dat de netkunst doorbrak. Steeds meer musea, vooral Amerikaanse, zinnen op mogelijkheden om Internetkunst en –projecten binnen hun instituut te halen, en steeds meer mensen raken op de hoogte van hun bestaan.

Voor de gloednieuwe online-afdeling van het Zentrum fur Kunst und Medientechnologie (ZKM) in Karlsruhe bouwt de Nederlandse Internetkunstenaar Walter van der Cruijssen aan de virtuele poot van dit mediakunstinstituut. Deze 'Salon Digital' is een labyrint dat zo nodig groeit, en waarin kunstenaars hun digitale projecten kunnen presenteren. Voor elke kunstenaar is er in principe een eigen ruimte met een eigen, open communicatiekanaal (IRT). Dit virtuele museum is veel meer dan een digitale variant op een tentoonstellingsruimte, waar je een collectie kunt bekijken en een woordje kunt meetypen in een internetdiscussie. Het heeft alles in zich om een bruisende, sociale plek te worden vol live- gebeurtenissen. ‘Salon Digital’ gedraagt zich als een levend organisme: het registreert hoeveel mensen er binnenkomen en verandert naarmate er meer bezoekers zijn. Iedere bezoeker heeft zijn eigen, unieke perspectief, kan ruimtes toevoegen, dingen veranderen en communiceren met andere aanwezigen.

In De Balie zal Walter van der Cruijssen zijn ‘Salon Digital’ laten zien en toelichten.

Na hem toont de Russische Internetkunstenaar Alexei Shulgin, die evenals Van der Cruijssen ook optreedt als curator van kunstprojecten en –tentoonstellingen op het Internet, een aantal projecten. Shulgin was een van de eersten op het Internet die werk van anderen in het zijne betrok, bijvoorbeeld met Refresh. In Refresh zijn honderden websites van over de hele wereld aan elkaar geschakeld. Een klein programma zorgt ervoor dat de browser na 10 seconden automatisch naar de volgende site doorspringt. Refresh appelleert daarmee sterk aan de gedachte dat internet een globale gemeenschap is. Een ander web-project is WWWART, een project voor Ars Electronica op basis van fictieve formulieren (1997).


Na hun presentaties gaan Walter van der Cruijssen en Alexei Shulgin onder leiding van Ineke Schwartz ( kunstcriticus NRC) met elkaar in gesprek over ‘Salon Digital’ en de integratie van internetprojecten in musea.


Met dank aan Ineke Schwartz.


A programme about internetart with presentations of Walter van der Criuijssen and Alexei Shulgin. The dutch internet-artist Walter van der Cruijssen builds for the new on-line part of the Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) in Karlsruhe a ‘Salon Digital’.This virtual museum is a labyrint in which artists have their own space to show their projects. In the Balie van der Cruiissen will present his ‘Salon Digital’.

The Russian internet-artist Alexei Shulgin ,who curates artprojects and -expositions on the internet, will show some of his projects. After these presentations they will dicuss the ‘Salon Digital’ and the integration of internetprojects in musea.


{ HYPERLINK http://www.balie.nl }


reserveren: 020-5535100


________________________________________________________ ________________________________________________________


cinema de balie
zaterdag 13 november en 20 november 21.30 uur:

CONCEIVING ADA
Lynn Hershman Leeson, Verenigde Staten, 1997, 35mm, 85 min, Duits ondertiteld
Muziek: The Residents. Met: Tilda Swinton, Timothy Leary, Karen Black.

Emmy Coer (gespeeld door Tilda Swinton) is een researcher in artificial life en is geobsedeerd door het leven van de briljante en extravagante Ada Byron King (1815-1852), gravin van Lovelace en dochter van de dichter Lord Byron. Bekend als ‘tovenares van getallen’ voorspelde Ada niet alleen de mogelijkheden van het kunstmatige leven maar ook de digitale revolutie die 144 jaar na haar dood plaats vond. Veelbesproken is haar promiscue, onafhankelijke, zeer on-victoriaanse levensstijl. Maar echt opmerkelijk is haar wiskundig inzicht. Ze werkte samen met de geestelijke vader van de computer Charles Babbage en schreef de eerste computertaal. (De moderne programmeertaal ADA is naar haar genoemd).
Emmy Coer is gespecialiseerd in de genetische herinnering. Zij probeert via de computer in het leven en werk van Ada binnen te dringen.
In de film wordt gebruik gemaakt van virtuele sets en digitaal geluid.
Conceiving Ada is de eerste speelfilm van Lynn Hershman Leeson (1941). Haar oeuvre omvat 52 films en videotapes, en ze werkt in verschillende media, van fotografie en installaties tot interactieve media, en is daarnaast docent in de electronische kunsten in Californië.

Emmy Coer (Tilda Swinton) is an artificial life researcher obsessed with the brillant, daring and promiscuous daughter of the poet Lord Byron, Ada Byron King (1815-1852). Known as ‘the Enchantress of Numbers’, Ada not only predicted the possibilities of artificial life but also the digital revolution that happened 144 years after her death.
Film/Biography:*1941 in Cleveland; Professor for Electronic Arts; she pioneered the use of interactive media as a tool for artistic work; works with many media, including installations and photography. She has completed more than 50 films and videotapes. Conceiving Ada is her first feature film.

CINEMA DE BALIE

Kleine-Gartmanplantsoen 10

Amsterdam

{ HYPERLINK http://www.balie.nl }

Reserveren: 020-5535100


-- * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet toegestaan zonder * toestemming. is een gesloten en gemodereerde mailinglist * over net-kritiek. Meer info: list@dds.nl met 'info nettime-nl' in de * tekst v/d email. Archief: http://www.factory.org/nettime-nl. Contact: * nettime-nl-owner@dds.nl. Int. editie: http://www.desk.nl/~nettime.