Alin Cristea on Thu, 28 Jun 2007 15:12:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Filmele saptaminii (29 iunie ? 5 iulie)


Filmele saptaminii (29 iunie ? 5 iulie)
   
  www.thymos.ro/cinema.php 
   
   
  Cronicile din Narnia: Leul, vrajitoarea si dulapul
  Ca puncte tari, prima parte a seriei Narnia aduce in scena patru copii-actori talentati, o vrajitoare de pus in rama si un arsenal de efecte speciale pe masura productiilor fantasy ale momentului. Ca puncte slabe, povestea, pe alocuri foarte naiva, e inconsistenta si neconvingatoare.? (Catalin Sturdza, Cultura, Nr. 6 (58), 26 ianuarie 2006)
   
  Anonimul venetian
  ?Poveste despre iubire si moarte, de un rascolitor rafinament plastic. Farmecul morbid al lagunei venetiene, imbinat cu armoniile invaluitoare ale Simfoniei a V-a de Beethoven, contribuie la sensibilizarea publicului.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Nopti albe
  ?Film interesant ca premise scenaristice fiindca, in duelul care incepe, ambii adversari pornesc de la acelasi refuz de a suporta injustutia in propria tara. Din pacate, unele ingrosari creeaza episoade retorice, mai putin convingatoare. In schimb, Barisnikov se dovedeste, de la debut, un actor complet, stapin nu numai pe expresia trupului sau, ci si a fetei, desi coregrafia lui Taylor Tharp pacatuieste prin ostentatie si tezism.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Master and Commander: La capatul pamintului
  ?Weir este adevaratul ?master? din acest film: reuseste sa faca cele mai plicticoase momente sa aiba un mister patrunzator, cele mai patetice idei patriotiste sa le presare cu ironie, cel mai perimat joc de-a soarecele si pisica (in care, evident, vinatorul devine vinat) sa-l salveze cu o suita de sugestii uluitor de inspirate (corabia franceza vazuta ca o fantoma a marii), sa transforme vesnica poveste a ?omului onoarei? intr-un pertinent discurs (non-patetic) despre prietenie, indatorire si autoritate. Superb filmat, excelent montat, in ciuda comercialismului vadit (si totusi, e dureros sa vezi cum filme ?comerciale? bune o dau in bara la box-office), Master and Commander nu se ?scufunda?, ci inoata cu ambitie pina la mal!? (Andrei Bangu, LiterNet)
   
  Spartura
  ?Ultimele zile ale lui 1999 aduc haosul in Taipei. Orasul e in carantina din pricina unui virus necunoscut, iar multi locuitori au raspuns indemnurilor guvernamentale de a-si abandona temporar casele. Printre putinii ramasi pe loc sunt un tinar si vecina sa de la etajul imediat inferior. Un instalator care incearca sa descopere o teava fisurata lasa in urma lui o spartura intre apartamentul baiatului si cel al vecinei acestuia. Deranjanta la inceput, spartura devine pentru cele doua personaje ultima sursa de contact uman.? (www.port.ro)
   
  Chicago
  ?Chicago face un spectacol muzical de inalta clasa dintr-o opinie joasa despre natura umana. Peisajul si atmosfera morala ? inchisoarea, avocatul corupt, haita de reporteri de afara, imperecherea fierbinte si periculoasa a epitetelor ?feminin? si ?fatal?, vointa de a scapa de saracie cu orice pret si convingerea ca pretul unei vieti omenesti nu e mare lucru ? toate acestea sint indatorate literaturii pulp fiction pe care America a produs-o in timpul Marii Crize, si filmului noir, care s-a inspirat din aceasta literatura si a purificat-o.? (Andei Gorzo, Dilema, nr. 545, 12-18 septembrie 2003)
   
  Eclipsa
  ?Istorie a absentei sentimentale stralucit portretizata din secvente legate prin interludii adesea parazitare. Eclipsa da impresia unor inegalitati flagrante. Episoade ca dansul african sau parodiile mimate ale cuplului Delon-Vitti pot fi trecute la pasivul filmului, mai ales lunga secventa statica din final, exemplu de provocare gratuita aruncata spectatorului.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  In cautarea lui Forrester
  ?O prietenie unica intre un scriitor in virsta, care a avut motivele lui sa se retraga din lume, desi clocoteste inca de viata, si un tinar de culoare cu un real talent literar, dar inca fara incredere in ceea ce-l asteapta in viitor.? (www.port.ro)
   
  Zilele radioului
  ?Daca despre Amintiri de la ?Stardust? s-a spus ca este o replica la Opt si jumatate, o alta analogie cu opera lui Federico Fellini genereaza Zilele radioului, amintind de Amarcord. Ca si pelicula felliniana, filmul lui Allen este o evocare nostalgica a copilariei, din care nu lipsesc episoadele umoristice. In plus, in ambele se acumuleaza numeroase detalii autobiografice.? (Dana Duma, Woody Allen: bufon si filosof)
     Fitzgerald  ?Jeremy Irons recreeaza, cu o mare forta de convingere, figura scriitorului bintuit in tot mai desele sale crize de alcoolism de imaginea obsedanta a sotiei sale Zelda (Sissy Spacek), internata intr-o casa de nebuni. El incearca sa-si gaseasca un reazem in persoana unei tinere scriitoare (Neve Campbell), dar inima sa nu va mai rezista mult timp. America avea sa piarda una din figurile cele mai reprezentative ale ?zanaticilor ani ?20? sau ?epocii jazului?, asa cum a denumit-o insusi Scott Fitzgerald, epoca ilustrata atit de pregnant de opera sa de capatii The Great Gasby, ce avea sa fie transpusa mult mai tirziu in atit de frumosul film cu Robert Redford si Mia Farrow.? (Adevarul de week-end, nr. 59, 24-30 iulie 2003)
   
  Cum a fost cucerit Vestul
  Chintesenta a temelor westernului: iesirea din salbaticie (Stewart intr-un episod eroi-comic in care, pornit cu o fata sa ?vada rozatorul?, ajunge intr-o groapa cu un cutit in spate), cucerirea teritoriilor mexicane (fara implicatiile geopolitice ale agresiunii), fractura dintre Sud si Nord cu consecintele ei militare in Vest, cursele postale ale timpului, constructia cailor ferate, incalcarile repetate ale intelegerilor cu indienii, conflictul dintre vacari si fermieri. Desi situatiile in care sint prezentate personajele se cam repeta (barbati care refuza sa se insoare, invinsi si domesticiti de fete iubite), pelicula impresioneaza prin efortul de rigoare istorica.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Patru nunti si o inmormintare
  ?Comedie a gesturilor, ritualurilor si habitudinilor pe care Newell o defineste ca fiind ?despre prizonierii «englezismului» glacial care-i impiedica pe britanici sa-si exprime, cu autenticitate, sentimentele?. Publicul international a apreciat-o ca referindu-se la neputinta universala a timizilor de a comunica eficace, tema tratata, cu originalitate, intre patru ceremonii nuptiale si una funerara.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   

       
---------------------------------
Boardwalk for $500? In 2007? Ha! 
Play Monopoly Here and Now (it's updated for today's economy) at Yahoo! Games.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/